Bernard Dompok Dilantik Pengerusi SME Corp Yang Baharu

dompok.jpg

Ewon menyampaikan watikah pelantikan kepada Dompok.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ahli politik veteran Sabah Tan Sri Bernard Dompok dilantik sebagai pengerusi SME Corporation (SME Corp) Malaysia yang baharu.

Ini merupakan jawatan kerajaan pertama bekas ketua menteri Sabah itu sejak dipanggil balik daripada jawatan terakhirnya sebagai duta ke Vatican City
apabila Pakatan Harapan mengambil alih tampuk pemerintahan negara pada 2018.

Pelantikan Dompok diumumkan Menteri Pembangunan Keusahawanan dan Koperasi Datuk Ewon Benedick, yang menyampaikan watikah pelantikan kepada pemimpin veteran itu di pejabat kementerian di Putrajaya pada Selasa.

SME Corp Malaysia ialah agensi penyelaras pusat di bawah kementerian yang diterajui Benedick yang ditugaskan untuk menyelia pelaksanaan program pembangunan untuk perusahaan kecil dan sederhana di semua kementerian dan agensi berkaitan.

Dengan pelantikan Dompok, Benedick berharap pengerusi dan ahli lembaga pengarah baharu yang mewakili Dewan Perniagaan Melayu, India, Cina, Kadazandusun dan Dayak akan membantu kerajaan, khususnya kementeriannya, untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada usahawan PKS di seluruh negara.

Kementerian ini khususnya di SME Corp Malaysia menghadapi cabaran besar dalam memenuhi pelbagai keperluan usahawan di seluruh negara,” katanya dalam satu kenyataan.

Tetapi saya percaya dengan gabungan pemimpin baharu dan sedia ada, SME Corp dapat memberikan perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat khususnya usahawan,” kata Benedick, yang juga presiden UPKO, komponen Pakatan Harapan.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top