Kamera tersembunyi: Persatuan beri penjelasan

kamera.jpg

Gambar hiasan

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Persatuan Hotel Malaysia (MAH) Cawangan Sabah/Labuan amat prihatin dengan insiden baru-baru ini di mana pelancong dari China menemui kamera tersembunyi di dalam soket di tempat penginapan mereka.

“Kami ingin menjelaskan bahawa kejadian ini berlaku di hartanah Airbnb, bukan di hotel seperti yang disebut oleh beberapa laman media.

“Adalah amat penting bagi pengguna untuk membezakan antara hotel berdaftar dan terkawal dan jenis penyedia penginapan lain,” kata Pengerusi MAH Sabah/Labuan Bab Hafizan Wong dalam satu kenyataan, Isnin.

Persatuan itu juga menyatakan bahawa hotel perlu mematuhi garis panduan dan peraturan ketat untuk memastikan kesejahteraan tetamu.

Bagi hartanah Airbnb, MAH berkata mereka tidak tertakluk kepada peraturan dan piawaian yang sama seperti hotel berlesen.

“Oleh itu, insiden seperti yang dilaporkan, walaupun malang, tidak sepatutnya dikaitkan dengan industri perhotelan yang lebih luas kerana tindakan sedemikian boleh merosakkan kepercayaan dan integriti sektor penginapan kita secara keseluruhan.

“Kami merakamkan rasa simpati yang tidak terhingga kepada pelancong yang terjejas yang mempunyai pengalaman mereka tercemar dengan insiden kamera tersembunyi ini.

“Sebarang bentuk pengawasan tanpa kebenaran adalah pelanggaran privasi dan bertentangan dengan prinsip layanan yang bertanggungjawab dan beretika.”

Sebagai wakil industri perhotelan, MAH Cawangan Sabah/Labuan juga menggesa semua penyedia penginapan, tanpa mengira klasifikasi mereka, untuk mengutamakan keselamatan dan privasi tetamu.

“Kami menggalakkan pengembara untuk memilih pilihan penginapan dengan bijak, berwaspada dengan persekitaran mereka, dan melaporkan sebarang kebimbangan kepada pihak berkuasa yang berkenaan.

“Kami tetap komited untuk menegakkan standard tertinggi keselamatan dan keselesaan tetamu.

“Kami akan terus bekerjasama rapat dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk memastikan hotel kami mengekalkan kepercayaan dan keyakinan pengembara.” – Harian Ekspress

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top