KOTA KINABALU: Bekas Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Panglima Yong Teck Lee (gambar,kiri) telah dilantik sebagai Pengerusi POIC Sabah Sdn Bhd milik kerajaan negeri, pemaju POIC Lahad Datu.
Yong, 62, mengambil alih itu Senator Datuk Donald Mojuntin dalam upacara penyerahan jawatan yang diadakan pada Rabu lalu.
POIC Lahad Datu, yang diwujudkan pada tahun 2005, meliputi kawasan seluas kira-kira 4.400 ekar, dan mewakili tekad kerajaan negeri untuk mempromosi kepelbagaian ekonomi melalui aktiviti hilir minyak sawit dan aktiviti hiliran lainnya.
Dengan infrastruktur pelabuhan yang komprehensif yang terdiri dari terminal khusus untuk pukal kering, cecair, tongkang dan muatan kontena, syarikat berusaha memanfaatkan lokasinya di sepanjang laluan pelayaran Lombok-Makassar dan menjadi pusat dalam BIMP-EAGA (Brunei-Indonesia-Malaysia-Filipina Kawasan Pertumbuhan Asean Timur) untuk menjadi hab logistik bagi poligon pertumbuhan ASEAN.
Yong, yang merupakan Ketua Menteri dari Mei 1996 hingga Mei 1998 dan Menteri Pembangunan Perindustrian dari tahun 1990 hingga 1994, mengakui potensi POIC Lahad Datu dan keperluan untuk mengoptimumkan aset infrastruktur untuk mengembangkan ekonomi Sabah.
“Saya berharap dapat bekerjasama dengan pihak pengurusan untuk meneroka jalan untuk mengembangkan POIC, mengoptimumkan lokasinya yang strategik dalam BIMP EAGA dan menarik pelaburan asing,” katanya, yang juga merupakan salah seorang Adun dilantik dalam kerajaan GRS Sabah.