Yang Berkualiti Tidak Dilantik, Kabinet Sabah Bukan Gabungan Mantap – Dr Yusof

angkat-sumpah.jpg

KOTA KINABALU, 8 Okt -- Lima Ahli Jemaah Menteri iaitu (dari kiri) Menteri Tugas-Tugas Khas Datuk Mohd Arifin Mohd Arif, Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Datuk Jafry Ariffin, Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejateraan Rakyat Shahelmy Yahya, Menteri Sains Teknologi dan Inovasi Datuk Yakub Khan dan Menteri Belia dan Sukan Datuk Ellron Angin mengangkat sumpah jawatan masing-masing di hadapan Yang Dipertua Negeri Sabah Tun Juhar Mahiruddin di Istana Negeri Sabah hari ini. --fotoBERNAMA(2020) HAK CIPTA TERPELIHARA

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Para menteri dalam Kabinet Sabah yang baru dibentuk bukanlah gabungan yang mantap kerana kebanyakan mereka tidak mempunyai rekod prestasi, kata Ketua Penerangan Parti Warisan Sabah, Datuk Dr Yusof Yacob.

Selain Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor dan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Datuk Seri Masidi Manjun, Yusof berkata selebihnya adalah muka baharu.

“Namun, saya harap mereka akan melakukan yang terbaik dengan peluang yang diberikan ini. Ini adalah kabinet ‘recycle cara lama’ dan tidak meneruskan pembaharuan yang dibuat oleh Warisan, “kata ADUN Sindumin itu dalam satu kenyataan.

Walaupun Yusof mengakui bahawa pelantikan Datuk Ariffin Arif sebagai Menteri Tugas Khas adalah relevan, dia percaya bahawa masih ada ruang untuk penambahbaikan dalam menangani isu-isu berkaitan dengan infrastruktur Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan guru-guru agama.

Dia juga mengatakan bahawa pelantikan Masidi sebagai Menteri Kewangan II tidak relevan kerana Masidi bukan pakar kewangan dan dia akan sibuk dengan tugasnya sebagai menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

“Sekiranya Ketua Menteri menginginkan Menteri Kewangan II, lebih baik dia memilih seseorang yang lebih layak untuk dilantik sebagai ADUN lantikan bagi membantunya,” tambahnya.

Yusof seterusnya berpendapat bahawa pelantikan pembantu menteri dan ADUN lantikan dibuat hanyalah untuk ‘membalas budi’.

“Ada orang lain yang mempunyai kualiti dan pengalaman tetapi tidak dilantik dalam kabinet,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top