Wira Warisan sokong perhimpunan pelajar berhubung masalah air Sabah

perhimpunan-air.jpg

Poster perhimpunan yang dimuatnaik di medsos.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Perhimpunan #KamiMahuAir yang dirancang oleh sekumpulan pelajar Universiti Malaysia Sabah (UMS) adalah perhimpunan aman yang menggambarkan kekecewaan rakyat Sabah dan harus dibenarkan untuk diteruskan, kata Wira Warisan.

Sayap pemuda parti pembangkang negeri berkata ia menyokong sebarang usaha rakyat untuk bersuara untuk hak mereka.

“Kami sedang memantau tindakan yang dirancang dan menganggapnya sebagai manifestasi keprihatinan dan kekecewaan pelajar terhadap isu air berlarutan yang dihadapi rakyat Sabah.

“Mereka juga mempunyai hak untuk berhimpun dan bersuara,” kata Ketua Penerangan Wira Warisan Mohd Norizhuan Awang dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Tambahnya, perhimpunan yang dijadual berlangsung di hadapan Menara Kinabalu di sini Jumaat depan, tidak bermotifkan politik.

“Wira Warisan sentiasa berdiri teguh bersama rakyat Sabah yang tertindas, sambil terus menegakkan undang-undang.

“Di bawah Akta Perhimpunan Aman 2012, penganjur perhimpunan hanya perlu memaklumkan kepada pihak berkuasa, dan saya percaya pelajar-pelajar berkenaan menyedari perkara ini,” katanya sambil menggesa kerajaan untuk meraikan dan tidak menghalang ekspresi hak demokrasi.

“Kami juga menasihatkan penganjur dan peserta perhimpunan supaya mematuhi undang-undang, mengelakkan provokasi melampau, dan mengelak sebarang tindakan ganas.

“Demokrasi mesti ditegakkan dengan hati nurani, jadi jangan cemarkannya dengan sebarang bentuk keganasan,” katanya.

 

 

Berita asal: The Star

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top