Warisan Teliti Senarai Calon Untuk Parlimen Kota Kinabalu

shafie-gaya-street.jpg

Presiden Warisan Datuk Seri Shafie Apdal ketika melakukan walkabout di pasar Ahad Gaya Street semalam. (Kredit foto: FB Shafie Apdal)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Warisan kini sedang meneliti senarai calon berpotensinya bagi kerusi parlimen Kota Kinabalu.

Presidennya, Datuk Seri Shafie Apdal yang ditemui ketika melakukan walkabout di pasar Ahad Jalan Gaya pada Ahad berkata, nama calon akan diumumkan apabila tiba masanya.

“Kami mempunyai banyak pilihan (dan) kami sedang meneliti semua calon yang berpotensi,” katanya ketika ditanya sama ada Warisan mempunyai calon yang sesuai untuk diletakkan pada pilihan raya umum ke-15 akan datang.

Setakat ini, Warisan telah menamakan ADUN Bongawan Dr Daud Yusof sebagai calonnya bagi Kimanis, penyandang Ahmad Hassan bagi Papar dan peguam Datuk Adnan Puteh untuk bertanding di Sipitang.

Datuk Rozman Isli juga akan mempertahankan kerusi Labuan, katanya.

Shafie dan Timbalan Presiden Warisan Datuk Darell Leiking dijangka mempertahankan kerusi Semporna dan Penampang.

Menurut Shafie, calon Warisan untuk pilihan raya umum mestilah calon yang boleh menang kerana tidak ada gunanya meletakkan individu yang tidak akan menang.

Mengenai pencalonan Dr Daud, Shafie berkata ADUN Bongawan itu boleh merebut kerusi itu daripada Barisan Nasional (BN).

“Apabila saya menyenaraikan semua calon, ia bukan memilih mana-mana Tom, Dick atau Harry, Dr Daud adalah calon boleh menang, YB dan berkebolehan,” katanya.

Mengenai sama ada keputusan memilih Dr Daud menggambarkan bahawa Warisan tidak mempunyai banyak pilihan pemimpin yang boleh dimenangi di kawasan itu, Shafie menjawab, “ada”.

“Saya memberitahu dia (Dr Daud) bahawa anda pergi ke parlimen tetapi apabila tiba masanya, anda perlu menyerahkan kerusi Bongawan. Kami mempunyai prinsip dalam sistem kami, di mana ia adalah konvensyen bahawa hanya presiden dan timbalan presiden parti boleh memegang dua kerusi,” katanya.

Shafie juga berkata, beliau menghargai masyarakat Cina di Sabah kerana mereka menjaga kepentingan Sabah dan itu sudah lama dilakukan.

“Dalam 30 tahun lebih saya dalam politik, saya perhatikan bahawa orang Cina di Sabah berbeza daripada rakan mereka di Semenanjung Malaysia. Ikatan (antara kaum yang berbeza) di Sabah memang ada dan ini jarang dilihat di Semenanjung Malaysia.

“Saya percaya bahawa pilihan raya umum ke-15 ini mereka sangat fokus, mereka mempunyai kejelasan dalam fikiran mereka dan inilah yang berlaku di Sarawak yang merupakan contoh bahawa minda di Sabah juga mesti diubah,” tegasnya.

Berita asal: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top