Warisan Belum Muktamad Kerusi di Semenanjung – Shafie

shafie.jpg

Kredit foto: Borneo Today

Kongsi Bersama

PAPAR: Parti Warisan (Warisan) masih belum memuktamadkan mana-mana kerusi Parlimen yang akan ditandingi di Semenanjung pada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU15).

Presidennya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata sememangnya terdapat pemimpin dan ahli Warisan menyatakan hasrat untuk bertanding di kerusi parlimen tertentu di Semenanjung antaranya Kedah dan Perlis, namun Warisan melihat ia sebagai cadangan pada ketika ini.

Beliau berkata selepas dimuktamadkan, koordinator akan dilantik bagi menentukan kawasan dan calon yang bertanding selain menjalankan tapisan ke atas calon-calon berkenaan.

“Ia bergantung kepada presiden yang menentukan kerusi mana kita bertanding, siapa jadi calon akan diputuskan,” katanya kepada pemberita selepas melancarkan jentera PRU15 Warisan Parlimen Papar di sini pada Sabtu.

Pengerusi Warisan Kedah Datuk Fadzil Hanafi semalam berkata parti itu telah mengenal pasti lima kerusi Parlimen bakal ditandingi seperti Alor Setar, Pokok Sena, Sungai Petani, Merbok dan Padang Serai selain menghantar satu nama calon untuk setiap parlimen kepada Mohd Shafie.

Pada Khamis lepas, Mohd Shafie dilaporkan berkata Warisan berkemungkinan besar bertanding di semua 25 kerusi Parlimen di Sabah dan satu kerusi di Labuan.

Sementara itu, ketika melancarkan jentera PRU15 Warisan Parlimen Kimanis, Mohd Shafie mengumumkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bongawan Dr Daud Yusof sebagai calon Warisan untuk bertanding merebut kerusi Parlimen Kimanis.

Parlimen Kimanis disandang Timbalan Menteri Pendidikan Kedua Datuk Mohamad Alamin yang menang pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Kimanis pada Januari 2020 menewaskan calon Warisan Karim Bujang dengan majoriti 2,029 undi.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top