Wanita ‘Berdarah Emas’ Minta Identiti Dirahsia

darah-emas.jpg
Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Wanita dari Terengganu yang mempunyai ‘darah emas’ mahu identitinya dirahsiakan susulan tular berita beliau adalah satu-satunya warga Malaysia antara 43 orang di seluruh dunia yang mempunyai darah unik itu.

Wanita berkenaan menyampaikan hasratnya itu kepada pihak Tabung Darah Terengganu, wakilnya memberitahu FMT.

Wanita itu menjadi tumpuan orang ramai setelah tular laporan beliau mempunyai darah jenis Rh-null (Rhesus null) yang amat jarang ditemui.

Bagaimanapun, hasrat orang ramai mengetahui lebih lanjut mengenai wanita berkenaan di pintas pihak Tabung Darah atas permintaan beliau sendiri.

Menurut pentadbir laman facebook Derma Darah Terengganu Kite, wanita yang berasal dari negeri itu meminta supaya segala butiran mengenainya dirahsiakan.

“Kami tidak boleh beri maklumat penderma darah tersebut sebab dia tidak bersedia untuk ditemu ramah dan meminta identitinya dirahsiakan,” menurut pentadbir laman sosial itu.

Menurut beberapa portal, darah jenis Rh-null atau “darah emas” dilaporkan memberi risiko besar kepada pemiliknya, namun mempunyai kemampuan untuk menyelamatkan jutaan manusia lain.

Keunikan “darah emas” itu adalah ia dapat diterima oleh sesiapa sahaja kerana sifat-sifat uniknya.

Pentadbir laman berkenaan berkata, wanita tempatan itu mula aktif menderma darah pada 2016.

“Kita kenal pasti jenis darah beliau (jenis) Rh-null dari ujian kumpulan darah, dengan mana ujian darah beliau dihantar ke makmal luar negara untuk pengesahan,” jelas pentadbir itu.

Darah wanita itu dihantar ke Pusat Darah Negara untuk disejuk bekukan dan seterusnya disimpan dalam peti nitrogen dengan suhu -80 darjah Celsius, selama 10 tahun.

“Jika ada pesakit yang memerlukan darah jenis ini, maka darah ini akan dicairkan untuk digunakan,” menurut hantaran itu, tanpa mengulas lanjut.

Wanita itu menjadi perbualan masyarakat setelah gambar beliau menderma darah tular di media sosial.

Menurut Medical News Today, jenis darah Rh-null adalah unik kerana sel darah merah tidak mengandungi antigen padanya.

Sehingga kini, hanya sembilan orang yang mempunyai darah emas merupakan penderma aktif di seluruh dunia termasuk warga Malaysia berkenaan. – FMT

 

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top