Vaksin Covid-19 Sudah Tiba Di Sabah

Masidi-Manjun-fmt-250221-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah menerima kumpulan pertama vaksin Pfizer-BioNTech Covid-19 hari ini, dengan pengiriman 16,380 dos yang tiba dalam pesawat TH314 Raya Airways dari Kuala Lumpur di terminal 2 Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu, pada 12.40 tengah hari.

Ketibaan vaksin itu disambut oleh Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan Sabah, Datuk Seri Masidi Manjun bagi mewakili Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Hajiji Noor.

Turut menyambut ketibaan vaksin itu adalah Menteri Pembangunan Masyarakat dan Kesejahteraan Rakyat, Ir Shahelmey Yahya, Menteri Tugas-Tugas Khas, Datuk Arifin Arif, Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Seri Safar Untong dan Pengarah Kesihatan Sabah, Datuk Dr Christina Rundi.

Menurut Masidi vaksin yang tiba itu adalah kumpulan pertama daripada enam kumpulan yang mengandungi  104,130 suntikan vaksin yang akan diterima oleh Sabah. Ia adalah untuk fasa pertama Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan, yang melibatkan vaksinasi barisan depan.

“Tiga individu pertama yang secara rasmi akan menerima vaksin ini  ialah Ketua  Menteri Datuk Seri Hajiji, Pengarah Kesihatan Sabah Datuk Dr Christina Rundi yang merupakan ketua barisan depan kami dan Pesuruhjaya Polis Negeri Datuk Hazani Ghazali,” katanya kepada wartawan di sini.

Pakej vaksin terakhir dijadualkan tiba pada 1 April.

 

Kredit foto: FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top