Usahawan Perlu Cari Ruang Pasaran – Yakub

Yakub-kursus.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Golongan usahawan perlu mencari kaedah terbaik dalam menyediakan ruang pasaran bagi hasil produk selepas menamatkan kursus kemahiran mereka.

Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Haji Yakub Khan berkata, ini kerana selepas menamatkan kursus para peserta seolah-olah tidak berminat untuk meneruskan bidang tersebut berikutan ketiadaan ruang pasaran bagi memasarkan produk mereka.

Katanya, penganjur kursus perlu berbincang dengan wakil pembeli atau pemborong bagi membolehkan produk mendapat ruang untuk dipasarkan sekali gus menggalakkan mereka menceburkan diri dalam bidang ini secara sepenuh masa.

“Kita melihat ini merupakan satu kelemahan yang dialami selepas kursus dijalankan. Peserta kursus tidak mempunyai ruang pasaran yang besar menyebabkan kemahiran mereka terhenti begitu sahaja.

“Ada di kalangan mereka sudah mendapat peralatan kursus yang lengkap namun terpaksa dijual kepada individu lain kerana tidak lagi berminat untuk meneruskan berikutan tiada pulangan selepas menceburi bidang ini,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas merasmikan penutupan Kursus Pemprosesan Hasilan Laut di sini hari ini.

Yakub yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Karambunai berkata, sudah tentu jika diusahakan secara baik serta dibantu oleh Kementerian Pertanian dan Perikanan Sabah (MAFI) peserta kursus dapat memasarkan produk mereka secara meluas di masa depan.

“Faktor penting adalah modal awal juga perlu dititikberatkan. Agensi kerajaan termasuk Tekun Nasional serta Majlis Amanah Rakyat (MARA) digalakkan membantu peserta kursus untuk memulakan modal perniagaan mereka,” katanya.

Yakub turut memuji komitmen peserta kursus yang sanggup menghabiskan masa selama tujuh hari sekali gus berupaya memperoleh kemahiran menghasilkan pemprosesan hasil laut.

“Bukan mudah untuk menamatkan kursus yang panjang seumpama ini. Jadi harapan kita agar peserta kursus dapat memperoleh kemahiran sambil boleh menghasilkan pendapatan lumayan di masa depan,” katanya. – Warta Oriental

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top