Usahakan Bayar Dividen Sekurang-kurangnya RM1 Juta, Kata KM Kepada GLC

hajiji-1.jpg

(Gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Semua syarikat berkaitan kerajaan (GLC) diminta berusaha mencapai sasaran pembayaran dividen sekurang-kurangnya RM1 juta kepada kerajaan negeri bermula tahun ini, kata Ketua Menteri Sabah Hajiji Noor.

Katanya, Sabah mempunyai lebih daripada 200 GLC dan badan berkanun, namun hanya kira-kira 10 daripadanya membayar dividen kepada kerajaan negeri.

“Ada antara (GLC) yang belum bayar (dividen kepada kerajaan). Sepanjang saya menjadi ketua menteri, mereka harus membayar sekurang-kurangnya RM1 juta pada setiap tahun.

“Saya mahu semua GLC melaksanakan tugas mereka untuk bayar dividen agar ia dapat digunakan demi kebaikan negeri serta rakyat. Mereka yang diberi tanggungjawab untuk mengetuai sesebuah GLC harus melaksanakan tugas dengan baik,” katanya dalam kenyataan, pada Khamis.

Beliau berkata demikian ketika mempengerusikan mesyuarat lembaga syarikat Sabah Softwoods Berhad di Menara Kinabalu di sini.

Hajiji berkata, tahun lalu, kerajaan negeri menerima sejumlah RM114 juta bayaran dividen daripada GLC dan badan berkanun, iaitu meningkat sebanyak 12.9%, berbanding 2020.

“Tindakan tegas seperti ini akan menentukan kejayaan kita dan ia adalah peranan kepimpinan negeri bagi mengurus serta memastikan ia berjaya.

 

“Kerajaan negeri yakin, bagi mencapai kejayaan ini, kita perlu meneroka sumber pendapatan baharu termasuk inisiatif pelaburan serta mempelbagaikan aktiviti ekonomi,” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top