Unit Khas Untuk Hapus Miskin Tegar Akan Ditubuh – Dr Maximus

ongkili.jpg

Dr Maximus disambut sejurus tiba di Mesyuarat Agung Tahunan bersama PBS N6 Bandau kali ke-36 dan ke-37 yang diadakan di Dewan Walai Bunsadan, Kota Marudu.

Kongsi Bersama

KOTA MARUDU: Usaha membasmi kemiskinan mutlak di peringkat daerah sedang giat dilakukan, khususnya yang dikategorikan sebagai termiskin di Malaysia.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Sabah dan Sarawak) Datuk Seri Dr Maximus Ongkili ketika mendedahkan perkara itu, berkata Unit Kemiskinan dijangka ditubuhkan di peringkat negeri dan nasional bagi menghapuskan kemiskinan tegar menjelang 2025.

“Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) sedang menggubal Unit Kemiskinan di bawah Unit Perancang Ekonomi (EPU) untuk menyelaraskan perkara dasar pembasmian kemiskinan di peringkat nasional.

“Di pihak kami (Kota Marudu), kami bersedia untuk bekerjasama dengan unit khas tersebut untuk menghapuskan golongan miskin dan miskin tegar daripada kategori tersebut,” katanya semasa Mesyuarat Agung Tahunan Bersama Parti Bersatu Sabah N6 Bandau ke-36 dan ke-37 yang diadakan pada hujung minggu. .

Tambah Ahli Parlimen Kota Marudu itu, pendekatan yang sama perlu dilakukan oleh Kerajaan Negeri di bawah program Sabah Maju Jaya.

“Kita boleh menggalakkan pertanian seperti tanaman kelapa dan (durian) musang king yang merupakan antara tanaman yang berpotensi besar untuk pasaran,” katanya.

Pada tahun 2020, Jabatan Perangkaan menunjukkan bahawa kadar kemiskinan negara berada pada 5.6 peratus manakala di Sabah, ia adalah 19.5 peratus.

Ongkili berkata usaha juga diambil untuk membetulkan persepsi itu, sambil menambah Bahagian Hal Ehwal Sabah dan Sarawak (BHESS) kini sedang mengumpul data untuk mendapatkan input yang betul mengenai kadar kemiskinan di Sabah untuk dimasukkan dalam pangkalan data negara.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top