UNICEF Dan Kerajaan Sabah Bincang Inisiatif CFC

Hajiji-Unicef.jpg

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor menyampaikan cenderahati kepada Wakil UNICEF Malaysia, Dr Rashed Mustafa Sarwar. Turut kelihatan Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Safar Untong (kanan).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU : Tabung Kanak-kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unicef) membentangkan cadangan inisiatif Bandar Mesra Kanak-kanak (CFC) bertujuan merealisasikan hak kanak-kanak seperti yang dinyatakan dalam Konvensyen PBB mengenai Hak Kanak-Kanak kepada Kerajaan Negeri Sabah .

Perkara itu dibincangkan semasa pertemuan antara Wakil Unicef untuk Malaysia, Dr Rashed Mustafa Sarwar dan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Haji Hajiji Haji Noor di Menara Kinabalu dekat sini pada Isnin.

Dr Rashed memberi taklimat kepada Ketua Menteri bahawa secara praktikalnya, CFC ialah bandar, bandar atau komuniti di mana suara, keperluan, keutamaan dan hak kanak-kanak adalah sebahagian daripada dasar, program dan keputusan awam.

Antara lain ia adalah tempat kanak-kanak dilindungi daripada eksploitasi, keganasan dan penderaan; mempunyai permulaan yang baik dalam hidup dan membesar dengan sihat dan dipelihara; mempunyai akses kepada perkhidmatan sosial yang berkualiti; hidup dalam persekitaran yang selamat dan bersih dengan akses kepada kawasan hijau; bertemu rakan-rakan dan mempunyai tempat untuk bermain dan berseronok serta mempunyai peluang yang saksama dalam hidup tanpa mengira asal-usul etnik, agama, pendapatan, jantina atau keupayaan mereka.

Turut dibincangkan ialah Unit Penyelidikan Komunikasi untuk Pembangunan (C4D) UMS-Unicef, yang merupakan susulan daripada pertemuan pengarah C4D Dr Latif Lai dan Hajiji pada Disember tahun lalu.

Menurut Dr Rashed, banyak program Unicef memerlukan C4D atau Social Behavior Change Communication (SBCC).

Rombongan Unicef diketuai Dr Rashed turut memberi taklimat kepada Ketua Menteri mengenai hasil kajian mereka mengenai Kesan Perubahan Iklim Terhadap Kanak-Kanak, yang dibentangkan di Universiti Malaysia Sabah (UMS) awal Isnin.

Turut hadir Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Panglima Sr Safar Untong.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top