Unduk Ngadau Perlu Dijadikan Pertandingan Peringkat Kebangsaan – Dr Jeffrey

Dr-jeffrey.jpg
Kongsi Bersama

PENAMPANG : Pertandingan Unduk Ngadau perlu ditingkatkan daripada peringkat negeri kepada pertandingan peringkat kebangsaan kerana pertandingan itu juga dijalankan di negeri lain dan bukan hanya di Sabah, kata Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan.

“Ada juga pemenang dari negeri lain,” katanya.

Dr Jeffrey yang juga Menteri Pertanian dan Perikanan Sabah dalam ucapannya sebagai Sodop Unduk Ngadau 2022 di Persatuan Kebudayaan Kadazandusun (KDCA) dekat sini bahawa mungkin pertandingan Unduk Ngadau Negeri akan dipanggil pertandingan Unduk Ngadau peringkat kebangsaan tahun depan.
Peserta Unduk Ngadau peringkat negeri tahun ini termasuk dari Johor, Melaka, Putrajaya dan Lembah Klang.

Dr Jeffrey juga berkata bahawa pertandingan Unduk Ngadau telah berjalan selama 60 tahun.

“Terima kasih kepada jawatankuasa Unduk Ngadau dan Majlis Wanita KDCA, mereka telah mengumpulkan semua rekod dan telah menubuhkan galeri UNK. Semoga galeri ini akan menjadi muzium tradisi kita. Setiap tahun, ia menjadi lebih baik dan kutipannya semakin meningkat,” katanya.

Sementara itu, pemenang semasa Sodop Unduk Ngadau 2022 ialah Sylvernie Belinda (Inanam) untuk Tati Topiodo , Anya Kimberly (Paitan) untuk Tati Tosuau dan Carolyn Tony (Penampang) sebagai model memakai pakaian pemenang di bawah Basaan Tinandai Togingo.

Turut hadir pada majlis itu ialah isteri Ketua Menteri Datin Seri Panglima Juliah Salag, Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Jahid Jahim dan Tindarama Joanna Kitingan.

 

Sumber: The Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top