UMNO Sabah Kekalkan Kerjasama Dengan BERSATU Untuk PRU Ke-15, Kata Bung

BUNG.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Umno Sabah akan mengekalkan kerjasama dengan PPBM (Bersatu) untuk pilihan raya umum ke-15, kata Ketua Perhubungannya Datuk Seri Bung Moktar Radin.

Bercakap kepada pemberita di sini semalam, Bung Moktar mengatakan bahawa keputusan bahagian Umno di Semenanjung Malaysia untuk tidak bekerjasama dengan PPBM pada pilihan raya umum tidak ada kaitan dengan Umno Sabah.

“Bagi Sabah, saya rasa, sejak kita diberi autonomi, saya akan berpegang teguh pada hal itu. Kami akan terus bekerjasama dengan PBBM, ”tegasnya.

Dilaporkan pada hari Isnin bahawa 143 daripada 191 bahagian Umno tidak mahu bekerjasama dengan PPBM untuk pilihan raya ke-15.

Presiden Umno Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada hari Ahad mengatakan bahawa beliau menghormati keputusan 143 pemimpin bahagian itu dan Majlis Tertinggi Umno akan bermesyuarat pada hari Rabu untuk membincangkan perkara tersebut.

Menurutnya usul tersebut akan diteliti, dan perlu diterima oleh kepemimpinan Umno kerana mereka mewakili suara akar umbi.

Zahid menambah bahawa keputusan untuk tidak bekerjasama dengan PPBM harus diterima sebagai keputusan rasmi parti, walaupun Ahli Parlimen Umno telah berjanji untuk menyokong pemerintahan Perikatan Nasional yang dipimpin oleh presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin. – Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top