UMNO Sabah Akan Bantu Calon GRS Di PRK Batu Sapi

bung-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: UMNO Sabah akan membantu kempen Pilihan Raya Kecil (PRK) Batu Sapi, jika ada calon daripada Perikatan Nasional (PN) bertanding pada 5 Disember depan.

Ketuanya, Datuk Seri Bung Moktar Radin, berkata perkara itu selaras dengan kerjasama di antara UMNO dan Barisan Nasional (BN) dengan PN, walaupun BN sebelum ini menyatakan tidak mengambil bahagian dalam PRK itu.

“Kita sedia membantu jika PN mahu meletakkan calon. Kita pun ada juga mendengar khabar angin yang PN mungkin meletakkan seorang pemimpinnya di Batu Sapi sebagai calon bagi PRK berkenaan,” katanya pada sidang media, di sini, hari ini.

Bung Moktar yang juga Timbalan Ketua Menteri berkata demikian ketika ditanya khabar angin mengenai kemungkinan PN akan meletakkan calon pada PRK berkenaan.

Katanya, UMNO menyerahkan kepada PN untuk memutuskan sama ada mahu meletakkan calon pada PRK itu selepas beberapa parti, termasuk UMNO dan BN sudah menyatakan pendirian untuk tidak meletakkan calon.

Sebelum ini, ada laporan menyebut Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) Sabah yang juga Ketua Bahagian BERSATU Batu Sapi, Khairul Firdaus Akbar mungkin dicalonkan mewakili PN.

Selain BN, beberapa parti lain termasuk Parti Bersatu Sabah (PBS) yang pernah menjadikan Batu Sapi sebagai kubu kuatnya sebelum ini, juga menyatakan pendirian tidak bertanding kerana mengambil kira situasi penularan COVID-19.

Turut menyatakan pendirian sama ialah Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan Parti Cinta Sabah (PCS).

PRK Batu Sapi perlu diadakan berikutan kematian penyandangnya, Datuk Liew Vui Keong yang mewakili Parti Warisan Sabah (WARISAN), pada awal Oktober lalu.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan tarikh penamaan calon pada 23 November ini, diikuti pengundian awal pada 1 Disember dan pengundian biasa pada 5 Disember depan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top