Umno Kekal Dalam Kerajaan, Tetapi Mahu PRU Selepas Covid-19 Terkawal

MT-1.jpg
Kongsi Bersama

Mesyuarat khas Majlis Tertinggi (MT) Umno malam tadi memutuskan menteri daripada parti itu akan kekal dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Bagaimanapun, Umno turut memutuskan bahawa pilihan raya umum (PRU) perlu diadakan selepas wabak Covid-19 berada di “peringkat minimum”.

“Umno adalah sebuah parti yang dasar-dasarnya sentiasa memberikan keutamaan kepada agenda rakyat. Maka semua anggota Kabinet yang mewakili Umno terus kekal dalam Kerajaan dan beriltizam untuk terus menjaga kebajikan rakyat dan mempertahankan maruah parti.

“Umno memutuskan agar mandat rakyat dikembalikan bagi mewujudkan kerajaan yang stabil dengan mengadakan PRU setelah pandemik Covid-19 dapat dikawal dan berada di peringkat minimum,” kata Presiden Umno Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dalam kenyataan yang dikeluarkan selepas mesyuarat.

Mesyuarat di PWTC itu dipercayai bermula kira-kira pukul 9.30 malam dan berakhir 12.30 tengah malam.

Pemimpin parti itu – antaranya Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman, Datuk Seri Shahidan Kassim, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek dan Datuk Zahidi Zainul Abidin – yang ditemui pemberita selepas mesyuarat enggan menjawab sebarang soalan.

Zahid dan timbalannya Datuk Seri Mohamad Hasan pula tidak kelihatan selepas mesyuarat berakhir, dipercayai keluar menggunakan laluan lain.

Terdahulu, sumber menyatakan antara agenda mesyuarat malam ini antaranya berhubung calon timbalan perdana menteri.

Sumber itu mendakwa antara tiga nama yang menjadi sebutan adalah Timbalan Presiden Umno, Mohamad Hasan, Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein.

Bagaimanapun Zahid dalam kenyataannya tidak menyentuh tentang perkara itu.

Selain itu, Zahid berkata Umno turut membincangkan isu berkenaan Belanjawan 2021 untuk dibawa kepada kerajaan, seperti lanjutan moratorium, bantuan sara hidup kepada rakyat yang hilang punca pendapatan dan bayaran khas kepada petugas barisan hadapan.

“Umno akan memastikan Belanjawan 2021 yang bermanfaat untuk rakyat dapat diluluskan,” katanya.

Katanya lagi, Umno menjunjung titah Yang di-Pertuan Agong dan untuk memastikan pentadbiran negara berjalan dengan baik berpandukan Perlembagaan Persekutuan, berbanding pengisytiharan darurat yang dicadangkan kerajaan.

“Sebarang tindakan mana-mana pihak yang mempersoalkan keputusan Umno dalam menudukung titah Yang di-Pertuan Agong dan Majlis Raja-raja Melayu adalah tidak bertanggungjawab dan amat dikesali.

“Jika pendirian Umno dalam perkara ini masih dipersoalkan, Umno tidak teragak-agak untuk mengambil tindakan tegas demi untuk menjaga kedaulatan raja-raja dan kepentingan rakyat,” katanya lagi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top