Tutup Kolej MARA Di Semporna Keputusan Sukar – Mahdzir

KPTM-Semporna.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan tiada pilihan kecuali menutup Kolej Politeknik Majlis Amanah Rakyat (MARA) di Semporna kerana mengalami kerugian lebih RM28 juta.

Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, kerajaan kesal dengan keadaan itu dan ia keputusan sukar yang terpaksa dibuat.

Katanya, kerugian itu berpunca disebabkan pengambilan pelajar berkurangan dalam beberapa tahun ini.

Beliau berkata, kolej itu kini hanya mempunyai 96 pelajar berbanding kapasiti asalnya 600 pelajar.

“Walaupun MARA dibiayai kerajaan persekutuan, ia dianggap entiti swasta,” katanya dalam sidang media di sini.

“Kami tiada peruntukan daripada kerajaan untuk membayar gaji guru atau penyelenggaraan kolej. Kolej perlu menjana pendapatan setiap suku tahun, (tetapi) sekarang kami berdepan kerugian.”

Sebelum ini, kolej itu dilaporkan akan ditutup menjelang 31 Julai 2022 akibat kekurangan pelajar dan kerugian berjumlah RM28.5 juta.

Minggu lalu, Mahdzir dalam jawapan bertulis kepada Ahli Parlimen Sepanggar, Datuk Azis Jamman di Parlimen berkata, kolej itu mencatatkan purata kerugian tahunan RM2.45 juta sejak ditubuhkan pada 2010.

Media melaporkan baki pelajar di kolej itu akan dipindahkan ke kolej politeknik MARA di Semenanjung, manakala kakitangannya dibenarkan berpindah ke cawangan lain di Semenanjung atau memilih Skim Pemisahan Sukarela (VSS). – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top