Tuntutan Palsu: SPRM Tahan Lima Penjawat Awam Di Sabah

Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah menahan lima pegawai termasuk seorang wanita di sebuah jabatan kerajaan kerana disyaki mengemukakan tuntutan palsu perpindahan yang melibatkan beberapa daerah di negeri itu berjumlah kira-kira RM61,000.

Menurut sumber, kelima-lima suspek berusia antara 30-an hingga 50-an dipercayai ditahan antara jam 10 pagi hingga 12.30 tengah hari ketika hadir di pejabat SPRM Sabah semalam.

Sumber menambah kesemua suspek dipercayai mengemukakan penyata resit syarikat pengangkutan bagi tujuan pembayaran penghantaran barangan rumah dan kenderaan sedangkan perkhidmatan tersebut tidak pernah dilakukan.

Sementara itu, Pengarah SPRM Sabah, Datuk S Karunanithy ketika dihubungi mengesahkan tangkapan itu.

Katanya, kes disiasat di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009.

“Kesemua suspek ditahan selama 24 jam untuk siasatan lanjut dan tidak menolak kemungkinan beberapa tangkapan susulan akan dibuat,” katanya.

Beliau turut memaklumkan kelima-lima suspek akan dituduh di Mahkamah Khas Rasuah, Kota Kinabalu pagi ini (Selasa).

Susulan siasatan kes tersebut, Karunanithy berkata pihak SPRM Sabah telah memberikan khidmat nasihat kepada Jabatan Perkhidmatan Awam Negeri Sabah dengan mencadangkan beberapa penambahbaikan pekeliling perkhidmatan sistem dan prosedur berhubung tuntutan perpindahan di jabatan itu.

Beliau berkata, kerajaan negeri Sabah juga telah menyambut baik khidmat nasihat dan kini dalam proses penambahbaikan.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top