Tun M Cadang Jawatan Berpendapatan Tinggi Termasuk Menteri Dipotong 10%

mahathir_perdana_putra_0309_4.jpg
Kongsi Bersama

Bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mencadangkan individu yang mempunyai pendapatan tinggi di sektor awam dan swasta dipotong sebanyak 10% untuk membantu golongan yang terjejas akibat pandemik Covid-19 dan berkata pengorbanan itu tidak akan membebankan mereka.

Dalam satu kenyataan semalam, Mahathir berkata wang yang diperoleh daripada pemotongan tersebut berupaya membantu rakyat yang kehilangan kerja dan tidak mempunyai pendapatan.

“Pandemik ini memberi paling banyak kesan kepada golongan miskin. Bagi mereka yang kehilangan kerja dan peniaga kecil, mereka tidak mempunyai pendapatan langsung.

“Mereka ini kais pagi makan pagi. Mereka juga tidak memiliki wang untuk membeli makanan. Mereka akan kelaparan,” tulis Mahathir dalam kenyataan yang disiarkan di blognya Chedet.cc.

Kenyataan itu juga membahaskan beberapa perkara utama yang memfokuskan kepada isi Belanjawan 2021 kerajaan yang dibentangkan Menteri Kewangan Senator Datuk Sri Tengku Zafrul Aziz pada Jumaat.

Dalam pada itu, beliau juga meluahkan kebimbangan terhadap jawatan menteri dan ahli Parlimen yang dilihat bermewah dengan nilai elaun yang tinggi sejak 15 tahun kebelakangan ini.

Katanya, golongan itu disalurkan peruntukkan untuk pelbagai jenis elaun dengan kadar sehingga 25% setiap kali kenaikan.

Tambahnya, tindakan tersebut menjadikan ramai orang mahu memegang jawatan sebagai ahli Parlimen dan menyertai jemaah menteri.

“Adalah lebih baik sekiranya jawatan-jawatan ini dilihat kurang menguntungkan (pada tatapan awam),” katanya.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top