Transit Rapid Untuk Kota Kinabalu Bakal Menjadi Kenyataan

skytrain-KK-MoU.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ibu negeri itu bakal mempunyai sistem transit rapidnya sendiri dengan cadangan perjanjian melibatkan empat firma, termasuk anak syarikat cabang pelaburan Kerajaan Negeri Sabah, Qhazanah Sabah Bhd (QSB).

Syarikat itu – WHSB Ventures Sdn Bhd (WVSB) – telah bekerjasama dengan Vizione Construction Sdn Bhd, Sycal Skycity Sdn Bhd dan Guangcai China (M) Sdn Bhd untuk projek berbilion ringgit yang akan menyaksikan perkhidmatan skytrain menghubungkan Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu (KKIA) ke Universiti Malaysia Sabah (UMS) melalui kawasan pusat bandar.

Wakil empat syarikat itu menandatangani memorandum persefahaman (MOU) di sini hari ini (29 Nov) untuk meneroka lebih lanjut pelaksanaan projek itu.

“Objektif MOU ini adalah untuk mewujudkan kerjasama formal tanpa ikatan berkaitan penyediaan dan pelaksanaan projek sementara menunggu rundingan akhir yang membawa kepada perjanjian ikatan rasmi antara pihak,” kata WVSB selepas majlis menandatangani MoU.

Syarikat itu berkata, projek besar-besaran itu akan dilaksanakan dalam dua fasa.

Fasa pertama merangkumi bahagian pertama skytrain serta pembangunan komersial bercampur seluas 64 hektar yang akan dibina di sepanjang Teluk Likas.

Fasa pertama skytrain akan menjangkau jarak 10.5km dari KKIA ke pusat bandar serta pembangunan bercampur yang akan dikenali sebagai Jesselton New City.

WVSB berkata, bahagian pertama skytrain yang akan dibina dalam tempoh tiga tahun dianggarkan menelan kos hampir RM1 bilion dan akan dibiayai oleh sekumpulan pelabur.

Syarikat itu berkata, skytrain akan beroperasi antara KKIA, terminal KK Central ke terminal Gaya Street sebelum berakhir sebagai terminal di Jesselton New City.

“Cadangan awal adalah untuk pengurusan konsesi mengendalikan perkhidmatan skytrain melalui Kenderaan Tujuan Khas (SPV) di mana pegangan dalam entiti itu hendaklah dalam bentuk saham percuma dan akan dimiliki oleh Kerajaan Sabah. Ini akan diwujudkan pada peringkat kemudian,” kata WVSB.

Mengenai projek Jesselton New City di sepanjang Tanjung Lipat, WVSB berkata, pakej pembangunan di tanah ini adalah untuk membalas budi pelabur dalam syarikat usaha sama untuk pembangunan ini.

“Terma dan syarat untuk usaha sama itu akan diperhalusi sewajarnya selepas kajian lanjut dan perbincangan oleh kumpulan pelabur dan tertakluk kepada kelulusan Kerajaan,” kata syarikat itu.

WVSB berkata, pembangunan Jesselton New City dengan anggaran nilai pembangunan kasar RM5 bilion dijangka siap dalam tempoh enam tahun.

Ia berkata, fasa kedua skytrain yang akan dikenali sebagai KKIA Express Line 2 akan menjangkau lebih 15km dari terminal Jesselton Central ke pusat pentadbiran kerajaan negeri serta pusat pentadbiran persekutuan, UMS dan akhirnya kawasan komersial dan kediaman Alamesra.

Syarikat itu berkata, KKIA Express Line 2 dijangka menelan kos kira-kira RM1.425 bilion dan akan dilaksanakan melalui inisiatif pembiayaan swasta (PFI).

WVSB yang pernah terlibat dalam perkhidmatan pembangunan hartanah dan pemilikan berkata, ia telah dipilih untuk mentadbir projek itu.

Ini berlaku selepas Kerajaan Negeri Sabah, melalui Menteri Kerja Raya Negeri, telah memberi mandat kepada QSB untuk projek Jesselton New City di Teluk Likas, jelas syarikat itu.

Ia memaklumkan bahawa Vizione Construction Sdn Bhd ialah syarikat pembinaan bersepadu dengan keupayaan dalam kejuruteraan awam dan pembinaan hartanah pembangunan kediaman dan guna bercampur dan akan menjadi pemaju projek.

“Dalam segmen pembinaannya, terdapat tiga perniagaan teras iaitu perkhidmatan pembinaan bangunan, perkhidmatan pembinaan infrastruktur dan perkhidmatan pembangunan,” kata WVSB.

WVSB seterusnya menyatakan bahawa Sycal Skycity Sdn Bhd yang merupakan anak syarikat Sycal Ventures Bhd, yang perniagaan utamanya termasuk perkhidmatan pembinaan bangunan dan infrastruktur serta aktiviti pembangunan, akan menjadi pembiaya projek.

Sementara itu, Guangcai China (M) Sdn Bhd, yang terlibat dalam eksport dan import bahan binaan tanah liat lain; eksport dan import pelbagai barangan tanpa sebarang pengkhususan tertentu; hotel dan hotel peranginan, akan menjadi perunding pengurusan projek. – Warta Oriental

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top