Tragedi ‘Double Six’: Mahkamah Tinggi Perintahkan Kerajaan Persekutuan Nyah-klasifikasi Laporan Penemuan

double-six.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Laporan siasatan mengenai nahas pesawat “Double Six” yang mengorbankan bekas ketua menteri Sabah Tun Fuad Stephens dijangka didedahkan kepada umum selepas 47 tahun tersembunyi.

Ini selepas Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu memerintahkan Putrajaya mengambil langkah perlu untuk menyahklasifikasi laporan pihak berkuasa Malaysia mengenai tragedi yang mengakibatkan Fuad dan 10 yang lain terkorban pada 6 Jun 1976.

Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Christopher Chin Soo Yin, yang menyampaikan keputusan itu, mengeluarkan perintah mandamus mengarahkan kerajaan Malaysia mengambil langkah-langkah yang perlu untuk mendedahkan laporan siasatan pihak berkuasa Malaysia kepada umum mengenai apa yang dipanggil “Tragedi Double Six” yang melibatkan pesawat Nomad 9M-ATZ dengan 11 orang di dalamnya.

Dalam perintah mahkamah yang sama, hakim turut memberi tempoh tiga bulan kepada kerajaan Malaysia atau sehingga 8 Jun untuk mematuhinya. Hakim itu juga berkata jika pendedahan awam mengenai laporan siasatan itu memerlukan sebarang tindakan berkaitan oleh kerajaan Australia, kerajaan Malaysia mesti segera memastikan Canberra bertindak sewajarnya bagi membolehkan penyahklasifikasian dilakukan dengan segera.

Kerajaan Australia tidak mengeluarkan punca laporan nahas pesawat Nomad atas permintaan kerajaan Malaysia sebelum ini.

Hakim itu membuat keputusan dalam tuntutan mahkamah yang difailkan oleh bekas ketua menteri Sabah Tan Sri Harris Mohd Salleh. Ketika dihubungi Malay Mail, peguam Harris Datuk Malik Imtiaz Sarwar menekankan kepentingan keputusan Mahkamah Tinggi pada Rabu itu kerana menyatakan bahawa kuasa kerajaan di bawah Akta Rahsia Rasmi (OSA) untuk mengklasifikasikan maklumat adalah tidak mutlak dan Perlembagaan Persekutuan masih berada di atasnya.
Fuad dan menteri negeri Datuk Salleh Sulong, Datuk Peter Mojuntin dan Chong Thien Vun meninggal dunia dalam penerbangan malang itu.
Mereka dalam penerbangan dari Labuan apabila pesawat itu terhempas di Sembulan di sini ketika menghampiri Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.
Antara lain yang meninggal dunia ialah pembantu menteri negeri Darius Binion, setiausaha tetap Kementerian Kewangan Sabah Datuk Wahid Peter Andau, Isak Atan (setiausaha peribadi Tengku Razaleigh Hamzah yang merupakan Menteri Kewangan ketika itu), Kpl Said Mohammad (pengawal peribadi kepada Fuad), juruterbang Kapt Gandhi Nathan dan anak sulung Fuad Johari Stephens.

Sementara itu memetik laporan Malay Mail, Imtiaz berkata,“Keputusan ini penting kerana ia menekankan hak rakyat untuk mengakses maklumat yang berkepentingan awam, kerana ini penting untuk memastikan akauntabiliti dan kesahihan kerajaan perwakilan.

“Keputusan mahkamah adalah penting kerana ia berkaitan dengan kuasa dan kewajipan untuk mengklasifikasikan dan menyahklasifikasi maklumat di bawah OSA.

“Yang penting, walaupun terdapat hujah bertentangan oleh kerajaan, mahkamah membuat kesimpulan bahawa kuasa ini tidak mutlak, kerana Eksekutif terikat untuk mematuhi Perlembagaan.”

Imtiaz menyatakan bahawa Mahkamah Tinggi pada Rabu telah berkata bahawa kebebasan bersuara menghasilkan hak untuk mendapatkan maklumat dan menyatakan keputusan itu kini menunjukkan bahawa kerajaan perlu menyahklasifikasi maklumat apabila kerahsiaan tidak lagi diperlukan.

“Khususnya, mahkamah menekankan bahawa hak untuk menerima maklumat adalah bersesuaian dengan kebebasan bersuara, yang merupakan asas kepada demokrasi.

“Kini jelas bahawa kerajaan hanya boleh menggunakan OSA di mana terdapat keperluan yang wajar, dan ia hanya boleh melakukannya dengan cara yang berkadar. Kerajaan juga bertanggungjawab untuk mendedahkan di mana, secara objektif, tidak lagi memerlukan kerahsiaan.

“Mahkamah akhirnya mendapati Harris Salleh, dan rakyat Sabah, berhak mengetahui hasil siasatan tragedi itu,” kata Imtiaz. Peguam lain yang mewakili Harris pada Rabu ialah Datuk Alexander Decena dan Jordan Kong.

Ketika dihubungi Malay Mail, peguam kanan persekutuan Shamsul Bolhassan yang mewakili kerajaan, mengesahkan ia masih belum memutuskan sama ada untuk merayu keputusan Mahkamah Tinggi itu.

Peguam Persekutuan Noor Atiqah Zainal Abidin dan Ng Wee Li turut hadir mewakili kerajaan pada Rabu.

Pada 1 Julai 2022, Harris memfailkan tuntutan mahkamah melalui permohonan semakan kehakiman, menamakan ketua setiausaha kerajaan Malaysia, menteri pengangkutan dan kerajaan Malaysia sebagai responden.

Sebelum itu pada 8 Ogos, hakim Mahkamah Tinggi Wong Siong Tung membenarkan permohonan semakan kehakiman, yang bermakna Mahkamah Tinggi akan meneruskan untuk mendengar kes mahkamah itu berdasarkan meritnya.

 

Sumber: The Star/Daily Express

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top