Tragedi Double Six: Kerajaan Sabah sokong tindakan undang-undang keluarga mangsa

Kitingan-double-six.jpg

DSP Dr Jeffrey Kitingan pada Upacara Memperingati Double Six yang diadakan di Tugu Peringatan Double Six, Sembulan, Kota Kinabalu, semalam. (Kredit foto: Dewan Bandaraya Kota Kinabalu)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah akan menyokong rancangan keluarga tiga menteri Sabah yang terkorban dalam nahas udara “Double Six” 48 tahun lalu untuk meneruskan tindakan undang-undang bagi mendapatkan pampasan.

Timbalan Ketua Menteri I Datuk Seri Dr Jeffrey Kitingan bersetuju bahawa ia adalah hak mereka untuk berbuat demikian.

“Kami bersimpati dengan mereka. Mereka mendapat sokongan kerajaan negeri,” katanya selepas menghadiri majlis memperingati Double Six ke-48 pada Khamis.

Datuk Donald Peter Mojuntin, yang bertindak sebagai jurucakap keluarga itu, berkata mereka kecewa selepas dua surat kepada Kementerian Pengangkutan, tidak berbalas.

“Kami menghantar surat pertama pada Januari dan susulan pada April. Tidak ada jawapan, tiada untuk mengakui (menerima) surat kami atau mengatakan perkara itu sedang dipertimbangkan,” katanya kepada pemberita.

Beliau berkata sikap berdiam diri itu bukan sahaja mengecewakan ahli keluarga tetapi juga bagi rakyat dan negeri Sabah yang masih tertanya-tanya apa yang sebenarnya berlaku dalam tragedi 48 tahun lalu itu.

Bapa Donald, Datuk Peter Mojuntin, yang merupakan Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan ketika itu, adalah antara 11 orang yang terkorban dalam nahas pesawat pada 6 Jun 1976 di Sembulan.

Yang lain ialah Ketua Menteri Sabah ketika itu Tun Fuad Stephens, Menteri Kewangan Datuk Salleh Sulong, Menteri Kerja Raya dan Komunikasi Datuk Chong Thien Vun, Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri Datuk Darius Binion dan Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan Sabah Datuk Wahid Peter Andu.

Selain itu, Syed Hussien (pengarah unit perancangan ekonomi), Ishak Atan (pembantu eksekutif kepada menteri persekutuan ketika itu Tengku Razaleigh Hamzah), juruterbang Kapten Gandhi Nathan, Koperal Said Mohamed (pengawal peribadi Fuad) dan Johari Stephens (anak lelaki sulung Fuad) turut terkorban dalam nahas itu.

“Kami ingin tahu sebab mengapa mereka mengklasifikasikan laporan itu sebagai rahsia rasmi.

“Kandungan laporan itu tidak mempunyai unsur ancaman kepada keselamatan atau perpaduan negara. Adalah demi kepentingan awam untuk mengetahui apa yang berlaku pada masa itu,” katanya sambil menambah bahawa mereka telah memberi tempoh enam bulan. tarikh akhir dari Januari sebelum memutuskan tindakan seterusnya.

Dia menambah: “Tidak kira apa yang mereka putuskan. Tetapi sekurang-kurangnya ada ihsan untuk keluarga yang telah berduka selama 48 tahun yang lalu. Kami telah memutuskan bahawa jika masih tiada jawapan sehingga hari ini (6 Jun), maka kami akan membincangkan secara serius apa yang perlu dilakukan seterusnya.”

Keluarga itu kini mempertimbangkan tindakan undang-undang selepas tuntutan mereka tidak dijawab.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top