Tragedi Double Six: Keluarga mangsa mahu ambil tindakan undang-undang

double-six.jpg

Tragedi Double Six yang mengorbankan 11 jiwa termasuk Ketua Menteri Sabah dan dua anggota kabinet. (Gambar fail).

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Keluarga tiga menteri Sabah yang terkorban dalam nahas udara “Double Six” pada 6 Jun 1976, sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang untuk mendapatkan pampasan.

Dalam kenyataan bersama menjelang ulang tahun kejadian itu, ahli keluarga ketua menteri ketika itu Tun Mohd Fuad Stephens, Datuk Peter Mojuntin dan Datuk Salleh Sulong berkata mereka mahu “penderitaan besar” yang dialami selama hampir lima dekad itu diakui dan diringankan oleh Kerajaan Persekutuan.

Faridah Stephen, Datuk Donald Peter Mojuntin dan anak perempuan Allahyarham Salleh, Kartina Sulong mengeluarkan kenyataan itu bagi pihak keluarga mereka pada Rabu.

Mereka berkata mereka sedang mempertimbangkan tindakan undang-undang kerana belum ada maklum balas daripada Kerajaan Persekutuan.

“Penyahklasifikasian laporan penyiasatan akhir pada 12 April tahun lalu memberikan gambaran penting tentang keadaan nahas itu, tetapi alasan kelewatan yang lama dalam mengeluarkan laporan itu masih kabur.

“Kelewatan itu hanya menambah luka yang dialami keluarga kerana mereka tidak dapat bergerak ke hadapan dan mendapatkan penutupan berkenaan babak tragis dalam hidup mereka.

“Digerakkan oleh keinginan yang tidak berbelah bahagi untuk keadilan dan penutupan, pihak keluarga kini meminta kerajaan persekutuan membuat perubahan dalam bentuk pampasan dan kami telah menyampaikan permintaan ini. Malangnya, sehingga kini, tiada sebarang maklum balas,” kata kenyataan itu.

Tun Fuad, Datuk Peter dan Datuk Salleh adalah antara 11 orang yang menaiki Nomad Aircraft 9M-ATZ yang terhempas di perairan Sembulan ketika menghampiri landasan lapangan terbang Kota Kinabalu dalam penerbangan singkat dari Labuan.

Ulang tahun kejadian itu disambut setiap tahun oleh kerajaan negeri.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top