Tongod dalam perancangan sebagai jelapang padi bukit

masiung.jpg

Masiung memalu gong sebagai tanda rasminya majlis Mesyuarat Berkolompok Parti Gagasan Rakyat (Gagasan Rakyat) Pusat Daerah Mengundi Inarad.

Kongsi Bersama

TONGOD: Daerah ini kini dalam perancangan untuk memajukan jelapang padi bukit yang pertama di negara ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kuamut, Datuk Masiung Banah berkata, Tongod daerah terbesar di Sabah dengan keluasan 10,054 kilometer persegi mengatasi negeri Kedah, dilihat mampu merealisasikan projek itu sekiranya kerajaan Sabah bersetuju mengenai cadangan berkenaan.

Beliau berkata demikian ketika ditanya selepas merasmikan Mesyuarat Berkolompok Parti Gagasan Rakyat (Gagasan Rakyat) Pusat Daerah Mengundi Inarad di sini.

Katanya, kini hampir 4,000 ekar telah dibangunkan hasil kolaborasi petani tempatan dan memperlukan tambahan sekitar 20,000 ekar lagi untuk meletakan Tongod sebagai pengeluar padi terbesar di Sabah.

Beliau yakin jika ada bantuan dan sokongan bersepadu melalui pelbagai agensi kerajaan, daerah itu mampu berkembang dalam industri makanan berasaskan padi bukit.

Baru-baru ini, Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor mengesa Jabatan Pertanian, Perikanan dan Industri Makanan Sabah (MAFFI) supaya mengambil inisiatif tuntas meningkatkan pengeluaran makanan berasaskan padi.

Kabinet negeri juga telah bersetuju menghidupkan semula Lembaga Padi dan Beras Sabah (LPBS) bagi memacu usaha itu.

Masiung yang juga Naib Gagasan Rakyat berkata, pada masa ini bekalan beras tempatan Sabah amat rendah iaitu cuma 22.8 peratus menyebabkan kebergantungan yang tinggi terhadap beras import.

“Dalam masa terdekat, saya akan mengadakan perbincangan dengan agensi berkaitan termasuk MAFFI, LPBS, Jabatan Pertanian untuk menjalankan kajian secepat mungkin mengenai cadangan ini.

“Banyak lagi tanah bergeran milik penduduk yang tidak diusahakan kerana mereka cuma menanam padi bukit secara tradisi dan kurang berkemampuan untuk menanam lebih luas kerana kurang mendapat bantuan kerajaan,” katanya.

Masiung yakin kerajaan negeri mempunyai kesungguhan yang tinggi untuk mejayakan projek padi bukit bagi menampung keterjaminan makanan berasaskan beras keluaran tempatan.- Penerangan Gagasan Rakyat

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top