Tok Mat Bimbang BN Dikait Dengan Pelbagai Tanggapan Negatif

tok-mat.jpg
Kongsi Bersama

Timbalan Pengerusi Barisan Nasional Datuk Seri Mohamad Hasan menggesa gabungan itu supaya tidak terus terperangkap dalam ‘nostalgia silam’ selaku parti pemerintah.

Malaysiakini melaporkan Mohamad berkata demikian berucap merasmikan Konvensyen BN sempena ulang tahun ke-48 gabungan parti politik itu yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia di Kuala Lumpur pagi ini.

“Kita tidak boleh leka dibuai nostalgia bahawa, BN akan memerintah semula, hanya kerana kita sekarang menjadi sebahagian dari kerajaan.

“Apa yang berlaku, dalam semua kemenangan pilihan raya kecil dan PRN Sabah, Melaka dan Johor, bukan jaminan bahawa BN akan pasti menang, dan menguasai kerajaan dengan mudah.

“Jika kita beranggapan sedemikian, maka saya tegaskan hari ini bahawa, anggapan seperti itu bukan sahaja salah.

“Malah, berbahaya dan berisiko kepada BN,” katanya.

Mohamad yang turut mesra dengan panggilan Tok Mat berkata, untuk mencapai kemenangan PRU15 BN mesti menghentikan segala usaha menyajikan rakyat dengan perspektif bersandarkan persepsi mengenai tanggapan negatif terhadap gabungan itu.

“Bila saya bertanya, bagaimana boleh kita mengungkapkan Barisan Nasional, jawapan yang saya terima kebanyakannya ‘standard’.

“Rata-ratanya memberi jawapan, BN adalah parti politik pelbagai kaum. Atau BN adalah parti memerintah. Atau BN adalah gabungan pelbagai parti tetapi dikuasai Umno.

“Kalau jawapan versi yang lebih teruk pulak, BN dikaitkan dengan ‘gila kuasa, korup, salah guna kuasa dan pelbagai konotasi negatif’.

“Semua ini sangat membimbangkan. Kita dilihat sebagai satu parti politik dengan ‘status-quo’ yang negatif dan tidak memukau imaginasi,” katanya.

Justeru, Mohamad berkata BN “mesti mengubah persepsi yang toksik ini.”

“Sangat penting untuk kita, menampilkan BN yang bersifat sezaman, segar dan kalis masa depan.

“Kerana itu, bagi saya, kita mesti mengungkapkan semula BN ini sebagai ‘sebuah idea’ bukan sekadar sebuah perikatan politik,” katanya lagi.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top