Tinggalkan UMNO-BN Bukan Pengkhianatan, Tetapi Pengorbanan – UPKO

Felix-Joseph-Saang.jpg

Felix Joseph Saang

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ketua Pemuda Pertubuhan Progresif Kinabalu Bersatu (UPKO) Felix Joseph Saang (gambar) berkata Parti Bersatu Sabah (PBS) perlu berhenti memfitnah UPKO.

Beliau berkata demikian kerana PBS berkali-kali menuduh UPKO sebagai pengkhianat selepas mereka memutuskan untuk meninggalkan Barisan Nasional (BN).

“UPKO ingin bertanya sama ada PBS mahu mengakui bahawa mereka adalah pengkhianat yang lebih besar kerana meninggalkan BN. Jelas sekali semua tuduhan PBS itu hanyalah pembohongan dan fitnah.

“Apabila UPKO meninggalkan BN selepas Pilihan Raya Umum (PRU) 2018, PBS menuduh UPKO sebagai pengkhianat. Hari ini, Ketua Perhubungan Umno Sabah telah mendedahkan bahawa PBS sebenarnya telah mengkhianati BN berkali-kali.

“Kami berharap PBS akan menyedari perkara ini dan melihat diri mereka di cermin. Mereka perlu menilai diri sendiri dan berhenti memfitnah UPKO,” katanya selepas menghadiri protes aman di Pasar Minggu Jalan Gaya di sini pada Ahad.

Menurut Felix, jika PBS ikhlas, mereka akan meninggalkan kerajaan yang ditunjangi Umno-BN, menghentikan drama politik, dan tidak berpendirian.

“Mereka mendakwa berjuang di barisan hadapan sedangkan mereka sebenarnya masih berselindung di sebalik Umno-BN untuk mempertahankan pangkat dan jawatan.

“Berdasarkan kenyataan Presiden PBS Datuk Dr Maximus Ongkili baru-baru ini, mereka sedar apa yang dilakukan oleh ‘parti komponen BN’ tetapi mereka seolah-olah membenarkan perbuatan itu sehingga hari ini hanya untuk mengekalkan kuasa.

“Apabila UPKO meninggalkan BN, itu adalah langkah berani UPKO untuk menghentikan perbuatan jahat ‘parti komponen BN’ tetapi PBS adalah antara parti yang memilih untuk memulihkan BN,” kata Felix.

“Kami berbesar hati sekiranya PBS akhirnya menyedari bahawa keputusan UPKO meninggalkan Umno-BN bukanlah satu pengkhianatan tetapi pengorbanan untuk memastikan kedaulatan dan kepentingan Sabah terpelihara dan dilindungi,” kata Felix.

Pada Khamis, Maximus mendakwa bahawa ‘parti komponen BN’ telah menyalahgunakan pendatang tanpa izin di Sabah untuk kepentingan politik mereka.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top