Tinggalkan Sabah Dari Dasar Penggunaan BM Yang ‘Pelik’, Kata Leiking

leiking.jpg

Leiking (gambar fail).

Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Seorang ahli parlimen Warisan menggesa agar Sabah dan perkhidmatan awamnya diketepikan daripada cadangan ketua setiausaha negara kepada kerajaan bagi langkah punitif untuk “menguatkuasakan” penggunaan bahasa Melayu dalam perkhidmatan awam.

Darell Leiking, bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri (Miti), berkata kerajaan tidak seharusnya mengabaikan pencapaian dan kemajuan Malaysia melalui penggunaan bahasa Inggeris.

Leiking bersetuju dengan pandangan Rafidah Aziz, seorang lagi bekas menteri perdagangan, bahawa penjawat awam Malaysia dikagumi oleh pemimpin dunia, terutama dengan cara pegawai Miti mengetuai rundingan dan perbincangan perdagangan.

“Bahasa Inggeris dan (bahasa) Melayu boleh wujud bersama tetapi marilah kita tunjukkan kepada dunia bahawa kita boleh memecahkan semua halangan dengan dapat bertutur dalam bahasa Inggeris, yang merupakan bahasa biasa.

“Jika segelintir pembuat keputusan tertinggi perkhidmatan awam persekutuan ini memutuskan untuk meneruskan dan menghukum mereka yang tidak menggunakan bahasa Melayu, maka apa yang boleh saya katakan ialah semoga berjaya kepada mereka.

“Tetapi tinggalkan Sabah dan perkhidmatan awamnya daripada dasar pelik dan regresif ini,” kata Ahli Parlimen Penampang itu kepada FMT.

Beliau berkata kecekapan penjawat awam dalam bahasa Inggeris akan meningkatkan keyakinan pelabur asing dalam menjalankan perniagaan di Malaysia.

Beliau juga menegaskan bahawa kerajaan tidak seharusnya menghukum perkhidmatan awam dan agensi berkaitan kerajaan lain kerana berkomunikasi dalam bahasa Inggeris.

Ketua Setiausaha Negara Zuki Ali dilaporkan menggesa jabatan perkhidmatan awam (JPA) mempertimbangkan langkah-langkah hukuman bagi menguatkuasakan penggunaan bahasa Melayu dalam perkhidmatan awam dan syarikat berkaitan kerajaan.

Beliau berkata ini selaras dengan pengumuman Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob bahawa bahasa Melayu akan digunakan bukan sahaja di dalam negara tetapi juga di peringkat antarabangsa.

Terdahulu, Rafidah yang membidas Zuki kerana mencadangkan dasar regresif seperti itu, berkata penjawat awam sebaliknya perlu meningkatkan penguasaan mereka dalam bahasa Inggeris dan bahasa lain yang berkaitan.

Kumpulan bekas penjawat awam tertinggi G25 juga telah mengkritik Zuki semalam, menekankan keperluan untuk mengiktiraf kepentingan bahasa Inggeris kepada Malaysia. – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top