Tindakan PH Sabah tarik balik saman sebelum janji ditunai mengecewakan, kata Shafie

shafie.jpg

Gambar fail

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Warisan membidas bekas sekutunya Pakatan Harapan (PH) Sabah kerana menggugurkan tuntutan mahkamah terhadap Putrajaya selepas membentuk kerajaan persekutuan.

Presidennya Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata beliau kecewa kerana gabungan itu bertegas untuk meneruskan saman pemula itu, tetapi kini nsebelum ini, dan kini menggugurkannya sebelum tuntutan itu dipenuhi.

“Mereka berkeras untuk memperjuangkan hak negeri ini dengan memfailkan saman,” katanya merujuk kepada PH Sabah.

“Pada mulanya, saya telah memberitahu mereka tidak perlu membawa perkara ini ke mahkamah dan berunding terus dengan kerajaan persekutuan, tetapi mereka tetap berkeras untuk melakukannya, jadi sekarang mereka harus membiarkan sahaja mahkamah membuat keputusan. Kenapa tarik balik sekarang?” soalnya ketika ditanya pemberita mengenai penarikan balik saman kontroversi itu.

Beliau berkata hujah mereka kukuh kerana dakwaannya terhadap 40 peratus pulangan hasil telah termaktub dalam Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan ia hanya soal menunaikan janji.

“Saya agak kecewa dengan apa yang mereka katakan sekarang,” katanya, sambil menyatakan harapan agar mereka akan terus memperjuangkan apa yang patut diterima oleh negeri ini.

Beliau mengingatkan kerajaan persekutuan supaya tidak menggunakan alasan tidak mempunyai sumber yang mencukupi untuk tidak memenuhi perjanjian yang dibuat sebelum pembentukan Malaysia.

“Apa yang kita mahu ialah perjanjian itu ditunaikan. Terpulang kepada mereka untuk menelitinya… Jangan katakan mereka tidak mempunyai wang. Kerajaan persekutuan tidak boleh terus melengahkan pembayaran apa yang terhutang kepada Sabah dengan mengaitkan hutang kerajaan atau kekurangan dana untuk memenuhi MA63.

“Tetapi wang untuk jambatan Pulau Pinang, anda ada?” kata Shafie.

Tahun lepas, 12 wakil rakyat PH Sabah memfailkan tuntutan terhadap kerajaan Persekutuan, dan negeri memohon perintah mahkamah supaya kerajaan Persekutuan mengiktiraf dan memberikan hak-hak Sabah seperti yang diperuntukkan di bawah Perlembagaan Persekutuan, serta hak perlembagaan yang memperuntukkan hak istimewa bagi Sabah untuk menerima geran khas berjumlah dua perlima (formula 40 peratus) daripada hasil bersih Persekutuan yang diperolehi daripada Sabah.

Bagaimanapun, mereka baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka menarik balik saman itu, memandangkan jumlah kemajuan yang telah dicapai sejak PH membentuk kerajaan perpaduan, yang dilihat ramai sebagai langkah yang mengecewakan.

Shafie berkata, masih terdapat saman serupa yang difailkan oleh Persatuan Undang-undang Sabah yang masih dalam proses undang-undang.

 

Berita asal: Malay Mail

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top