Tiket Mahal, 180 Penuntut Sabah, Sarawak Beraya Di Kelantan

Pelajar-Sabah-Raya-Kelantan.jpg

Razli Che Razak (tengah) bersama sebahagian pengamal media Kelantan yang menerima bakul raya sumbangan UMK di Kota Bharu semalam.

Kongsi Bersama

KOTA BHARU: Sekurang-kurangnya 180 penuntut Universiti Malaysia Kelantan (UMK) berasal dari Sabah dan Sarawak memilih beraya di kampus, gara-gara tidak mampu membeli tiket kapal terbang yang mahal.

Naib Canselor UMK, Prof. Dr. Razli Che Razak berkata, 60 pelajar terbabit dilaporkan akan beraya di Kampus UMK Kota di Pengkalan Chepa di sini manakala 120 lagi Kampus UMK Jeli.

Prihatin terhadap nasib golongan pelajar terbabit yang berjauhan dari keluarga masing-masing, kata beliau, pihak universiti berusaha menceriakan mereka dengan menyediakan juadah pada hari raya nanti.

“Makanan disediakan untuk pelajar yang beraya di kampus bagi meringankan beban mereka, tambahan pula kebanyakan kedai makanan ditutup lama ketika sambutan Hari Raya Aidilfitri kelak.

“Tahun ini buat julung kalinya pelajar diberi cuti yang agak lama, iaitu selama sembilan hari,” katanya kepada pemberita selepas menyerahkan bakul raya kepada pengamal media Kelantan di sini semalam.

Sumbangan itu diserahkan kepada Pengerusi Kelab Media Kelantan Darulnaim (Kemudi), Majidah Ismail untuk diagihkan kepada para pengamal media yang bernaung di bawah kelab tersebut.

Dalam perkembangan berkaitan, Razli berkata, sehingga kini seramai 5,700 pelajar sudah kembali mengikuti pengajian di semua kampus UMK.

Katanya, pada September nanti lebih 3,000 pelajar baharu akan mendaftar, menjadikan jumlah keseluruhan penuntut UMK 11,416 orang. – Utusan Malaysia

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top