Tidak Terpilih, Tetapi Jannie Tetap Teruskan Perjuangan

jannie_1534232043.jpg

Jannie

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Bekas Ketua Wanita DAP Sabah Jannie Lasimbang berkata beliau berada dalam DAP untuk menjunjung suara Orang Asal dan perjuangan untuk rakyat Sabah.

ADUN Kapayan itu berkata penglibatannya dalam bidang politik adalah untuk menyumbang ke arah Sabah yang lebih baik dan terutamanya untuk memperjuangkan pengiktirafan hak Orang Asal Sabah.

“Jadi saya dalam DAP untuk Orang Asal dan sebagai orang Sabah, bukan untuk diri saya sendiri. Walaupun tidak dipilih menjadi Jawatankuasa DAP Negeri Sabah semasa Konvensyen DAP Sabah baru-baru ini, saya tidak akan kehilangan wawasan dan akan menegakkan perjuangan ini dalam DAP,” katanya dalam satu kenyataan pada Selasa.

Katanya lagi, beliau percaya usaha dan sumbangannya kepada DAP sebagai wakil rakyat Orang Asal diiktiraf, bukan sahaja oleh rakyat tetapi juga oleh kepimpinan.

“Saya masih lagi menjadi wakil Jawatankuasa Perundingan Anak Negeri Sabah di bawah badan tertinggi DAP iaitu Jawatankuasa Eksekutif Pusat, dan ini menunjukkan DAP sebagai parti kebangsaan mengiktiraf perwakilan Orang Asal.

“Jadi tidak berada dalam Jawatankuasa Negeri tidak bermakna saya tidak dapat menyuarakan kepentingan pengundi saya atau Orang Asal Sabah. Saya akan terus bekerja keras untuk memastikan DAP Sabah inklusif dan memberi peluang sama rata kepada wakil Orang Asal,” katanya.

Jannie bagaimanapun berpendapat bahawa kepimpinan DAP perlu mempertimbangkan secara serius mekanisme untuk memastikan keterangkuman dan pemimpin yang boleh menyumbang secara berkesan kepada parti tidak diketepikan.

“Saya amat menyarankan agar meneliti pembuatan keputusan melalui proses membina konsensus, termasuk dalam pemilihan pemimpinnya. Pembinaan permuafakatan dan permuafakatan membuat keputusan adalah kaedah asas dan sangat berjaya dalam mengekalkan keharmonian dalam sesebuah organisasi,” katanya.

Satu contoh yang baik yang ditunjukkan oleh Jannie, ialah bagaimana Wanita DAP Sabah berjaya membina keterangkuman dan konsensus dalam memilih barisannya untuk 2021-2023.

Dalam proses itu, ahli wanita DAP mengenal pasti pemimpin wanita yang telah bekerja keras dan menyumbang kepada parti selama ini, dan turut memasukkan semua ketua bahagian dan wakil etnik dan geografi dalam barisan ahli jawatankuasa semasa.

“Dalam tempoh lima tahun saya menjadi Ketua Wanita DAP Sabah, saya berbangga untuk mengatakan bahawa saya telah berjaya membina gerakan wanita yang kuat dan harmoni dalam DAP, yang mempunyai pemimpin Orang Asal yang kuat juga.

“Saya amat sedih mengetahui kekecewaan dan peletakan jawatan oleh Datuk Jimmy Wong daripada DAP. Dialah yang merekrut saya ke dalam DAP bersama Lim Kit Siang. Saya berempati dengannya dan menghormati keputusannya, tetapi bagi saya saya masih percaya kepada DAP dan akan meneruskan perjuangan saya dalam DAP.

“Saya menggesa semua ahli DAP untuk terus kuat dalam perjuangan kita, dan khususnya menyeru ahli Orang Asal untuk bekerjasama dengan saya bagi merealisasikan hasrat kita bersama untuk mempunyai lebih ramai wakil rakyat DUN dan parlimen DAP pada pilihan raya akan datang sebagai satu cara untuk mengukuhkan Orang Asal dan satukan rakyat Sabah secara keseluruhannya,” katanya.

Jannie, bekas Setiausaha DAP Negeri dan Ahli Parlimen Kota Kinabalu Chan Foong Hin, dan ADUN Elopura Calvin Chong diketepikan daripada 15 Jawatankuasa yang menang dalam pemilihan parti pada Ahad.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top