Tidak Perlu Tukar Gelaran Ketua Menteri Sabah – Yong

yong-teik-lee.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Sabah tidak perlu mencontohi kerajaan negeri Sarawak yang membuat keputusan untuk menukar gelaran ‘Ketua Menteri’ kepada ‘Premier’, kata bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee.

Presiden Parti Progresif Sabah (SAPP) itu berkata fokus sebaliknya perlu diberikan kepada usaha mengembalikan gelaran Yang di-Pertua Negeri kepada gelaran asal yang diubah pada tahun 1976, yakni Yang di-Pertua Negara.

Beliau berkata mengembalikan gelaran asal Ketua Negeri itu menerusi pindaan perlembagaan negeri akan menggambarkan Sabah sebagai salah satu wilayah yang menyertai pembentukan Malaysia.

“Memperoleh kuasa autonomi adalah lebih penting daripada pertukaran nama. Kita (Sabah) harus meneruskan peralihan kuasa bagi perkara-perkara di bawah senarai Persekutuan, serentak kepada senarai kuasa kerajaan negeri,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Yong berkata terdapat juga beberapa isu penting yang perlu diteruskan seperti mendapatkan semula hak Sabah yang terhakis di bawah Perjanjian Malaysia 1963.

Mengulas langkah Sarawak menggantikan gelaran Ketua Menteri kepada ‘Premier’, Yong berkata soal penggunaannya perlu diperjelaskan.

“Contohnya ialah isu istilah yang tepat dalam Bahasa Malaysia bagi gelaran ‘Premier’. ‘Premier’ adalah ketua kerajaan dalam sesebuah negara yang tidak beraja. Saya rasa Sarawak dan Sabah juga layak untuk itu.

“Bagaimanapun ‘Perdana Menteri’ adalah gelaran ketua kerajaan yang mempunyai raja. Perkara ini perlu diperjelaskan dengan sepenuhnya sebelum gelaran ‘Premier’ digunakan,” katanya.

Yong berkata perkara itu tidak berbangkit bagi Melaka dan Pulau Pinang, kerana mereka tiada Kabinet, tidak seperti Sabah dan Sarawak, mereka (Melaka dan Pulau Pinang) hanya ada Exco (executive councils).

— BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top