Tidak Ada Masalah Bincang Usul Khas – Hajiji

hajiji-2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Negeri tidak mempunyai masalah untuk membincangkan isu-isu seperti usul khas untuk menggubal undang-undang kesihatan baharu yang dicetuskan oleh dua ADUN pembangkang jika ianya untuk kepentingan rakyat Sabah.

Ketua Menteri, Datuk Seri Hajiji Haji Noor, bagaimanapun, berkata ini bergantung kepada Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Sabah sama ada beliau menerima usul khas itu.

Ditanya adakah Kerajaan Negeri akan menyokong usul tersebut, Hajiji yang merupakan Pengerusi Gabungan Rakyat Sabah (GRS) berkata;

“Kita akan melihat apa yang terbaik untuk Sabah. Kami tidak mempunyai masalah untuk membincangkan dan melaksanakan apa yang perlu dan baik untuk rakyat Sabah.”

Hajiji berkata demikian ketika ditemui selepas beliau melancarkan projek Sky Bridge di sini semalam.

Beliau diminta mengulas usul khas yang dikemukakan oleh ADUN Kadamaian, Datuk Ewon Benedict dan rakan sejawatnya dari Luyang, Ginger Phoong untuk DUN untuk membincangkan penggubalan undang-undang baharu mengenai pencegahan dan pengawalan penyakit.

Menurut mereka, ini akan membuka jalan bagi Kerajaan Negeri Sabah untuk diperkasakan dalam membuat keputusan penting untuk menyokong sistem penjagaan kesihatan negeri di masa pandemik Covid-19 tanpa terlalu bergantung pada Kerajaan Persekutuan.

Mereka berkata ini juga selaras dengan semangat di sebalik Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) sebagai rakan setara dalam Persekutuan Malaysia.

Sementara itu, Hajiji berkata, dia akan bertemu dengan Menteri Kesihatan baharu, Khairy Jamaluddin, yang dijangka mengunjungi Sabah pada Isnin depan.

Antara masalah yang menjadi agenda utama ialah kesesakan di hospital kerana jumlah pesakit Covid-19 yang tinggi berbanding dengan tempat tidur yang tersedia.

Mengenai cadangan agar Kerajaan mempertimbangkan penggunaan Hospital Medan, Ketua Menteri mengatakan kemudahan itu adalah milik tentera dan Kerajaan Negeri mengalu-alukan sebarang bantuan daripada mereka.

Mengenai keadaan banjir semasa kerana hujan lebat di pelbagai daerah, Hajiji berkata, semua Jawatankuasa Pengurusan Bencana Daerah yang diketuai oleh Pegawai Daerah masing-masing telah diaktifkan untuk mengurus keadaan tersebut. – Warta Oriental


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top