Tiada Wakil Cina: Hajiji Pertimbang ADUN Lantikan

KM.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU:  Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Hajiji Noor akan berbincang dengan rakan dalam Perikatan Nasional (PN), Barisan Nasional (BN) dan Parti Bersatu Sabah (PBS) berhubung lantikan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) susulan ketiadaan wakil masyarakat Cina dalam Kabinet negeri.

Katanya, terdapat lima lagi menteri Kabinet yang akan mengangkat sumpah tidak lama lagi.

Sehubungan itu, beliau akan melakukan perbincangan supaya pentadbiran negeri akan dapat dilaksanakan dengan baik.

Beliau berkata demikian selepas diminta mengulas berhubung wakil dari kalangan masyarakat Cina dalam Kabinet negeri yang akan dibentuk dalam kerajaan baharu yang diterajui olehnya.

Isu itu berbangkit selepas tiada calon mewakili masyarakat Cina yang memenangi sebarang kerusi dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah Sabtu lalu, sekali gus menyebabkan golongan itu tidak mempunyai wakil dalam Kabinet negeri.

Berdasarkan kebiasaan sebelum ini, Kabinet negeri dibarisi tiga Timbalan Ketua Menteri, masing-masing mewakili bumiputera Islam, bumiputera bukan Islam dan Cina.

Namun, kerajaan negeri mungkin boleh mewujudkan ADUN Lantikan mewakili masyarakat Cina untuk menyertai Kabinet negeri.

Terdahulu, dalam PRN lalu, dua calon dari kaum Cina mewakili PBS iaitu Timbalan Presiden PBS, Datuk Dr Yee Moh Chai dan Kong Nyuk Thou kecundang untuk merebut kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Api-Api dan Karamunting.

Manakala empat lagi kerusi yang dipertandingkan MCA iaitu di DUN Elopura, Karamunting, Likas dan Kapayan juga gagal walaupun semua calon yang BN kemukakan adalah wakil dari kaum Cina.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top