Tiada penerbangan, Vivian naik bas tujuh jam untuk hadiri majlis pengebumian

vivian-wong.jpg

Vivian (gambar fail)

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Ahli Parlimen Sandakan Vivian Wong terpaksa meninggalkan Kota Kinabalu untuk menghadiri upacara pengebumian di kawasannya dengan menaiki bas setelah penerbangannya dibatalkan kesan letusan Gunung Berapi Ruang di Indonesia pada Khamis lepas.

Dan perjalanannya dengan bas mengambil masa kira-kira tujuh jam.

The Star melaporkan setelah mendapati penerbangannya dibatalkan pada Khamis itu, Vivian membeli tiket bas untuk memastikan dia dapat menghadiri pengebumian seorang rakannya pada pagi Jumaat.

Wong menaiki bas pukul 2 petang, dan selepas beberapa kali singgah untuk membolehkan penumpang turun makan dan ke bilik air, bas itu tiba di destinasi selepas jam 9 malam.

“Saya (sering) menaiki bas dari bangunan Parlimen ke KL Sentral. Jadi naik bas ke kampung halaman tidak menjadi isu,” katanya.

Malah, ahli parlimen itu berkata dia seronok menaiki bas dan mengambil beberapa gambar sepanjang perjalanan, termasuk pemandangan indah sungai yang dikelilingi oleh kehijauan.

Wong adalah antara ratusan orang yang terpaksa menggunakan mod perjalanan alternatif berikutan jadual penerbangan yang tidak konsisten selepas letusan Gunung Ruang.

Gumpalan abu gunung berapi daripada letusan yang berterbangan ke ruang udara berhampiran kebanyakannya menjejaskan Borneo, terutamanya di Sabah.

Pada Khamis, kira-kira 20,000 penumpang terkandas di lapangan terbang Kota Kinabalu, Tawau, Sandakan dan Labuan.

Keadaan sebahagian besarnya kekal tidak berubah pada Jumaat, dengan kebanyakan penerbangan pagi digantung, tetapi beberapa syarikat penerbangan menyambung semula beberapa operasi pada sebelah petang.

Dalam satu kenyataan, Pihak Berkuasa Penerbangan Awam Malaysia berkata bahawa operasi syarikat penerbangan akan bergantung kepada laporan cuaca.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top