Tiada kompromi isu tuntutan 40 peratus hasil Sabah: Hajiji

CM-1.jpg

Hajiji bertemu dengan pemimpin utama parti dalam Gabungan Rakyat Sabah (GRS) bagi menunjukkan solidariti berkenaan isu tuntutan 40 peratus hasil Sabah.

Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri menegaskan untuk tidak akan berkompromi terhadap isu tuntutan 40 peratus hasil yang dikutip Kerajaan Persekutuan di negeri ini, seperti terkandung dalam Perkara 112C dan 112D Perlembagaan Persekutuan.

Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Hajiji Haji Noor berkata, fakta ini turut diperkukuh oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam ucapan belanjawan 2023 ketika beliau mengiktiraf dan mengesahkan bahawa Kerajaan Persekutuan komited untuk menambah baik kadar pemberian khas, berbanding yang dipersetujui sebelum ini dan akan mempercepatkan rundingan untuk mencari penyelesaian terbabit.

Katanya, isu kritikal ini kini berada dibawah bidang kuasa Mesyuarat Jawatankuasa Teknikal MA63 yang dipengerusikan oleh Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof.

“Kita akan terus mempertahankan hak perlembagaan Sabah berhubung dengan formula perkongsian hasil sedia ada dan perkara ini mesti dihormati oleh Kerajaan Persekutuan.

“Ini termasuk tuntutan untuk beberapa tahun yang tiada semakan dijalankan dari tahun 1974 sehingga baru-baru ini,” katanya.

Beliau berkata, buat masa ini, hanya terdapat pengaturan sementara iaitu negeri menerima lebih banyak daripada sebelum ini, sementara menunggu rundingan lanjut antara negara dan Kerajaan Persekutuan bagi memastikan tuntutan yang menjadi hak kepada negeri Sabah.

“Rundingan masih berjalan dan jumlah interim meningkat daripada RM125.6 juta pada 2022 dan daripada RM260 juta yang diumumkan pada Januari 2023 kepada RM300 juta pada Julai 2023.

“Walaupun jumlah ini tidak mencapai apa yang dijangkakan, kami komited dan konsisten dalam mendapatkan lebih banyak daripada Kerajaan Persekutuan berbanding sebelum ini,” katanya.

Beliau juga menjelaskan bahawa Sabah menghormati prosiding Mahkamah Rayuan berkaitan isu ini dan mengiktiraf peranan penting itu dalam menggalakkan kedaulatan undang-undang ke arah yang adil dan saksama.

“Kerajaan negeri melihat inisiatif Persatuan Undang-Undang Sabah (SLS) dan berkongsi sentimen yang sama seperti rakyat Sabah serta berharap sebarang keputusan akan memihak kepada negeri ini.

“Saya telah pun mengarahkan Peguam Besar Negeri Sabah untuk meneliti dan menyemak perkara yang sedang berlaku dalam prosiding undang-undang dan jika perlu, untuk membetulkan mana-mana kenyataan yang berbeza daripada kedudukan negara yang jelas dan formal.

“Walau apa pun prosiding yang sedang berjalan di Mahkamah Rayuan, kami mengekalkan tuntutan Kerajaan Sabah bahawa Kerajaan Persekutuan adalah sah dan diwajibkan oleh perlembagaan untuk membayar pampasan kepada Sabah sepertimana yang termaktub dalam pembentukan Malaysia dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Hajiji berkata, sekiranya tiada persetujuan atau penyelesaian antara kerajaan negeri dan Persekutuan mengenai pemberian khas itu, seorang penilai bebas akan dilantik untuk menentukan isu ini dan memutuskan apa yang wajib dibayar oleh Kerajaan Persekutuan kepada Sabah.

“Saya memberi jaminan kepada rakyat Sabah bahawa kita tidak akan berhenti untuk mendapatkan hak yang sepatutnya diperoleh mengikut Perjanjian MA63 dan Perlembagaan Persekutuan,” katanya. – Utusan Borneo

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top