Thailand Pula Alami Lonjakan Kes: ‘Lockdown’ Di 10 Wilayah Mulai Isnin

bangkok-lockdown.jpg
Kongsi Bersama

Thailand akan mengenakan sekatan pergerakan atau ‘lockdown’ di ibu kotanya, Bangkok dan sembilan wilayah lain mulai Isnin ini susulan lonjakan kes baharu Covid-19, kata Pusat Pentadbiran Situasi Covid-19 (CCSA) pada Jumaat.

Penduduk Bangkok dan wilayah berdekatan dengannya – Nakhon Pathom, Nonthaburi, Pathum Thani, Samut Prakan dan Samut Sakhon – serta penduduk di wilayah Selatan Thailand – Narathiwat, Pattani, Songkhla dan Yala – dinasihatkan untuk tinggal di rumah mulai Isnin ini dan hanya keluar untuk tujuan penting sahaja.

Jurucakap CCSA Apisamai Srirangsan berkata perintah berkurung dikuatkuasakan antara jam 9 malam hingga 4 pagi di 10 wilayah sebagai tindakan mengetatkan lagi sekatan di kawasan berisiko tinggi.

“Bagaimanapun penduduk boleh keluar jika berlaku kecemasan, kerja atau mendapatkan khidmat kesihatan,” katanya.

Institusi pendidikan di semua wilayah terbabit diteruskan menerusi program pembelajaran dalam talian, katanya sambil menambah pusat pemeriksan dan rondaan akan ditubuhkan oleh pasukan keselamatan bagi memastikan pergerakan orang ramai dapat diminimumkan.

Bagi Bangkok dan wilayah sekitarnya, kedai dan pasar perlu ditutup dari jam 8 malam hingga 4 pagi. Pemerintah juga mengarahkan penutupan sementara pusat beli-belah dan pasar utama komuniti di enam wilayah, kecuali pasar raya dan farmasi, restoran dan kafe, bank, serta kawasan yang ditentukan untuk program vaksinasi kebangsaan.

“Tempat makan boleh dibuka sehingga jam 8 malam tetapi perlu ditekankan bahawa tempat-tempat ini tidak dibenarkan menawarkan perkhidmatan makan malam atau minuman beralkohol. Hanya perkhidmatan bawa pulang yang akan dibenarkan.

“Tempat yang dilaporkan terdedah kepada jangkitan perlu ditutup. Ini termasuk perniagaan urut dan spa serta pusat kecantikan,” kata Apisamai.

Mulai Isnin ini, sektor awam dan swasta di Bangkok dan wilayah berdekatan diwajibkan untuk melaksanakan peraturan kerja dari rumah secara maksimum sementara perkhidmatan pengangkutan awam akan dihadkan. Perhimpunan sosial juga akan terhad kepada lima orang di semua kawasan itu.

Pada Jumaat, CCSA melaporkan kes baharu jangkitan Covid-19 adalah sebanyak 9,276 kes di mana Bangkok sahaja mencatatkan 4,754 kes aiatu 51 peratus daripada keseluruhan jangkitan.

Jumlah keseluruhan jangkitan sejak pandemik Covid-19 melanda negara itu kini mencecah 317,506 individu dengan 2,534 kematian. – Agensi

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top