Teruskan Empangan Papar, Tamparan Kepada Warga Papar dan Penampang

Edward-Dagul-010419.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Parti Progresif Sabah (SAPP) mengkritik ketua menteri sementara Datuk Seri Mohd Shafie Apdal hari ini atas penegasannya bahawa kerajaan negeri akan meneruskan projek kontroversi Empangan Papar.

Timbalan presiden parti itu, Edward Dagul mengatakan ini akan merugikan pakatan pemerintah dalam pilihan raya negeri (PRN) pada akhir bulan ini.

“Orang-orang Papar dan Penampang menerima tamparan hebat apabila Shafie memilih untuk pergi ke Papar dan mengumumkan bahawa Emapangan Papar/Kaiduan yang dibenci itu akan diteruskan. Ia juga penghinaan kepada semua ADUN terpilih, senator dan Ahli Parlimen Warisan, Datuk Darell Leiking, ”katanya.

Edward berkata, keputusan Shafie itu menunjukkan bahawa gabungan pemerintah, Warsan Plus sanggup kehilangan pengundi di Papar, Penampang – Limbahau, Moyog, Kapayan dan Kawang.

“Pemimpin Warisan seperti Shafie dan menteri pembangunan infrastruktur, Datuk Peter Anthony telah berusaha menjustifikasikan projek empangan itu dengan mengatakan bahawa Sabah memerlukan lebih banyak bekalan air. Meluluskan projek empangan itu secara tergesa-gesa di belakang tabir tanpa Penilaian Impak Alam Sekitar (EIA) dan pelantikan kontraktor China yang ada kaitan dengan terowong bawah laut Pulau Pinang bernilai RM6.3 bilion yang kontroversi itu adalah tindakan yang menimbulkan kecurigaan..

“Bagaimana mungkin kos sebelumnya yang berjumlah RM2 bilion untuk Empangan Papar meningkat menjadi RM3 bilion? Bagaimana kerajaan akan membayar (kos pembinaan) empangan ini? Siapakah penerima RM3 bilion ini? Ada pertanyaan penting yang tidak dijawab oleh kerajaan Warisan, ”katanya.

Menurut Edward, pilihan yang lebih baik adalah memperbaiki sistem penyampaian seperti paip pecah dan pam rosak yang menyumbang kepada kehilangan 50% pendapatan air.

“Mengapa kerajaan Warisan menjadikan Empangan Kaiduan/Papar sebagai sumber bekalan air utama mereka? Adalah fakta yang diketahui umum bahawa kadar NRW (Air Tanpa Hasil) adalah 50 peratus. Ini bermaksud bahawa 50 peratus air yang akan dihasilkan oleh empangan Papar akan hilang kerana paip pecah dan pam yang rosak.

“Namun, kerajaan Sabah hanya memperuntukkan RM7.9 juta untuk NRW pada tahun 2020. Sebaliknya, jika pemerintah ikhlas untuk mengatasi masalah bekalan air sekurang-kurangnya RM300 juta setahun mesti diperuntukkan untuk mengurangkan NRW sehingga kita mencapai standard antarabangsa iaitu kira-kira 20 peratus. Sekiranya kita tidak melabur dalam pengurangan NRW, maka lebih banyak air kita akan terbuang kerana NRW, ”katanya.

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top