Terminal Feri Antarabangsa Labuan laksana projek baik pulih

terminal-feri-labuan.jpg
Kongsi Bersama

LABUAN: Terminal Feri Antarabangsa Labuan sedang melaksanakan projek pengubahsuaian menyeluruh bertujuan meningkatkan kemudahannya dan mewujudkan suasana lebih mesra kepada pengguna dan pelancong.

Projek yang bermula September lepas itu dijadual siap Januari tahun depan.

LDA Holdings Sdn Bhd, syarikat pengurusan yang bertanggungjawab ke atas terminal itu menyelia kerja-kerja ubah suai dengan kerjasama pemilik premis Perbadanan Labuan (LC).

Ketua Pegawai Eksekutif Noor Halim Zaini berkata terminal itu berfungsi sebagai hab pengangkutan penting menghubungkan Labuan ke pelbagai destinasi di Sabah, Sarawak dan Brunei.

Beliau berkata terminal itu telah lama tidak menjalani kerja-kerja penambahbaikan.

“Menyedari keperluan untuk menaik taraf dan memodenkan kemudahan itu, LDA Holdings Sdn Bhd memulakan projek ini untuk menawarkan perkhidmatan yang lebih baik kepada pengguna dan orang ramai,” katanya kepada Bernama pada Jumaat.

Noor Halim berkata tujuan utama kerja-kerja pengubahsuaian itu adalah untuk menyediakan suasana yang lebih kondusif dan meningkatkan kemudahan untuk pengguna dan pelancong.

“Kerja-kerja ubah suai ini dijangka meningkatkan pengalaman keseluruhan penumpang sama ada penduduk Labuan atau pelancong yang mengunjungi pulau ini,” katanya.

Beliau berkata projek naik taraf itu merangkumi pelbagai asepk termasuk ruang menunggu, kaunter tiket, tandas dan kemudahan lain.

“Ia juga akan menangani penambahbaikan infrastruktur penting untuk memastikan keselamatan dan kecekapan terminal.

“Projek itu dijalankan secara berperingkat untuk mengurangkan gangguan operasi harian dan menyegerakan tempoh siapnya,” katanya.

Noor Halim berkata Terminal Feri Antarabangsa Labuan adalah pintu masuk penting bagi penduduk serta pelancong dan pengubahsuaian itu adalah bukti komitmen untuk meningkatkan kualiti perkhidmatan yang disediakan.

“Terminal Feri Antarabangsa Labuan yang telah dibaik pulih dijangka menawarkan kemudahan yang lebih menarik dan akan menarik pelancong serta meningkatkan pengalaman keseluruhan mereka yang melalui pintu masuk ini.

“Ia akan mengukuhkan lagi kepentingan terminal ini dalam menghubungkan Labuan dengan wilayah sekitarnya.

“LDA Holdings Sdn Bhd dan pihak pengurusan Terminal Feri Antarabangsa Labuan menyasarkan untuk menyiapkan projek itu seawal 2024, yang bakal menjanjikan pengalaman lebih baik dan menarik bagi semua yang menggunakan perkhidmatan di terminal tersebut,” tambah beliau. – BERNAMA

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top