Terminal Bas Bersepadu Sandakan, Bila Tahun Nak Beroperasi?

unnamed.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Terminal Bas Bersepadu Sandakan, sebuah projek yang melibatkan kos awal RM25.2 juta, masih tidak beroperasi walaupun setiap tahun terdapat beberapa pengumuman dari Kerajaan Negeri bahawa ia akan beroperasi tidak lama lagi.

Perkara itu dibangkitkan oleh anggota majlis tertinggi Parti Liberal Demokratik (LDP), Robert Chong baru-baru ini.

Terminal itu siap secara fizikal dan dikunjungi oleh mantan Ketua Menteri, Tan Sri Musa Aman, pada Januari 2018, yang kemudian mengumumkan bahawa terminal itu akan mula beroperasi tidak lama setelah pemasangan Sistem Operasi Terminal (TOS) selesai.

Selepas pertukaran Kerajaan Negeri pada bulan Mei 2018, wakil rakyat Parti Tindakan Demokratik (DAP), termasuk ADUN penyandang Elopura, Calvin Chong telah menyatakan bahawa bangunan itu belum siap untuk digunakan kerana pemasangannya yang bermasalah yang dapat menimbulkan bahaya pengguna.

Pada bulan Ogos 2018, bekas Anggota Parlimen Sandakan, mendiang Datuk Stephen Wong Tien Fatt mengatakan bahawa kontraktor memerlukan tiga bulan untuk menyelesaikan semua masalah di bangunan tersebut, dan akan dibuka pada tahun 2019.

Pada April 2019, Menteri Muda Kerajaan Tempatan dan Perumahan, George Hiew Vun Zin, mengatakan bahawa Terminal Bas Bersepadu Sandakan yang lama ditunggu-tunggu akan siap sementara menunggu masalah teknikal kecil.

“Apa yang berlaku selepas semua pengumuman ini? Bangunan ini masih terbengkalai. Orang ramai telah menunggu untuk menggunakan terminal bas ini sejak sekian lama kerana kami sekarang menggunakan terminal sementara di Bandar Letat, yang kecil, tidak memiliki ruang menunggu, dan tidak mempunyai tempat letak kenderaan yang sesuai untuk bas.

“Semua orang berpendapat bahawa ini akan menjadi situasi sementara tetapi sudah bertahun-tahun dan terminal bas masih belum dibuka,” kata Robert.

Terminal bersepadu itu adalah untuk kegunaan bas ekspres ke dan dari Sandakan, Tawau, Lahad Datu, Semporna, dan Lahad Datu yang merupakan mod pengangkutan utama yang menghubungkan bandar-bandar utama di pantai timur ke Kota Kinabalu dan Ranau.

Pada masa ini, terminal bas di Sandakan beroperasi sementara di Bandar Letat, Batu 3, di sini.- sumber: Borneo Post/foto: Daily Express

 

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top