Tempoh Dua Tahun Untuk Laksana Projek Selepas Perjanjian Ditandatangani – Hajiji

hajiji-1.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan Sabah menetapkan tempoh dua tahun untuk pelabur memulakan projek pembangunan di negeri ini, Dewan Undangan Negeri Sabah diberitahu pada Isnin.

Ketua Menteri Datuk Hajiji Noor berkata kerajaan negeri juga telah mengarahkan Setiausaha Kerajaan Negeri memastikan setiap permohonan yang diterima daripada pelabur untuk melaksanakan projek pembangunan di negeri ini perlu disegerakan untuk kelulusan pelaksanaan.

Beliau menjawab soalan Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak (BN-Usukan) yang ingin mengetahui proses kelulusan semua cadangan atau kaedah untuk menentukan jangka masa pelabur yang ingin melabur di Sabah.

Hajiji berkata ini akan memastikan kelulusan pelan pembangunan termasuk kelulusan berkaitan dipercepatkan serta dipermudahkan bagi mengelak kelewatan dalam projek yang dirancang.

Ketua Menteri juga berkata Kerajaan Negeri akan mempergiatkan usaha untuk memudahkan dan mempercepatkan proses untuk merealisasikan beberapa pelaburan baharu di Sabah.

Beliau berkata projek baharu itu termasuk pembuatan kaca fotovoltaik, pembangunan Bandar Pintar Tanjung Lipat, penanaman herba perubatan di Kundasang, pembangunan resort eko-pelancongan di Pulau Mengalum dan pembangunan hartanah di atas tanah Yayasan Sabah melibatkan 10 ekar di Tanjung Lipat.

Selain itu, Hajiji berkata Taman Industri Minyak dan Gas Sipitang (Sogip) dijangka menerima pelaburan baharu melibatkan projek ZLNG oleh Petronas, kilang penapisan minyak sawit bersepadu, pembuatan logam silikon, kitar semula teknologi hijau e-waste, kemudahan rawatan sisa industri dan marin. perkhidmatan.

“Jika pelaburan itu direalisasikan, Sabah dijangka menerima pelaburan langsung bernilai kira-kira RM25 bilion,” katanya.

Hajiji, yang juga Menteri Kewangan Negeri, berkata demikian sebagai menjawab soalan Salleh mengenai strategi dan langkah yang diambil Kerajaan Negeri untuk mengatasi kelembapan ekonomi.

Beliau berkata Kerajaan Negeri akan meningkatkan usaha untuk memudahkan dan mempercepatkan proses untuk merealisasikan pelaburan ini.

“Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri komited untuk meneroka lebih banyak pelaburan berimpak tinggi bagi merangsang ekonomi dan meningkatkan kesejahteraan rakyat di Sabah.”

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top