Tawar Kelajuan Muat Naik Unifi Lebih Rendah Daripada Yang Diiklankan: SKMM Siasat TM

unifi-mcmc.jpg
Kongsi Bersama

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia telah memulakan siasatan berhubung aduan pengguna mengenai pengurangan kelajuan muat naik untuk pelan jalur lebar fiber Unifi 500Mbps TM.

Seperti yang didedahkan baru-baru ini, TM secara diam-diam telah mengurangkan kelajuan muat naik pelan 500Mbps sebanyak 50 peratus.

Pakej Unifi 800Mbps dan 500Mbps baru dilancarkan bulan lepas dengan kelajuan muat naik 200Mbps untuk kedua-dua pelan, namun, kecepatan muat naik untuk pilihan 500Mbps diubah menjadi 100Mbps pada 2 September. Menurut TM, kecepatan muat 200Mbps adalah “kesilapan” dan mereka telah mengemas kini laman web, FAQ dan risalah mereka lapan hari setelah pelan itu dilancarkan. Perubahan penawaran rancangan telah mencetuskan keluhan secara dalam talian termasuk oleh pelanggan yang telah melanggan sebelum pembetulan dibuat.

SKMM mengatakan bahawa aduan juga dilaporkan oleh pelbagai media kerana tawaran awal dengan kelajuan muat naik yang lebih tinggi yang diterbitkan bulan lalu mengelirukan pengguna. Berdasarkan penemuan awal, SKMM telah menemui beberapa elemen yang melanggar hak pengguna dan pihak suruhanjaya tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lebih lanjut terhadap penyedia perkhidmatan tersebut.

Kenyataan itu juga menyebutkan bahawa Akta Komunikasi dan Multimedia (CMA) 1998 yang dikuatkuasakan oleh SKMM sangat menekankan hak pelanggan perkhidmatan telekomunikasi. SKMM memastikan bahawa siasatan akan dilakukan dengan telus dan adil.

Sekiranya anda mempunyai masalah yang tidak dapat diselesaikan dengan penyedia perkhidmatan anda, anda boleh membuat aduan ke SKMM melalui portal ini. Pengguna dinasihatkan untuk membuat aduan ke telco masing-masing terlebih dahulu. Sekiranya tidak ada respons atau penyelesaiannya tidak memuaskan, anda boleh terus membuat aduan kepada SKMM. – sumber:SoyaCincau

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top