Tangani Pembangunan Tak Seimbang, Bukan Buat Pungutan Suara – DARD

jalan.jpg
Kongsi Bersama

PETALING JAYA: Lebih banyak perhatian perlu diberikan untuk menangani pembangunan tidak seimbang di Sabah dan Sarawak, bukannya membuat pungutan suara berhubung Perjanjian Malaysia (MA63), kata seorang bekas menteri persekutuan.

Datuk Seri Abdul Rahman Dahlan (DARD) berkata, rakyat Sabah sepakat dalam tuntutan mereka supaya peruntukan MA63 dipenuhi Putrajaya.

“Pungutan suara hanya diperlukan jika rakyat Sabah berpecah belah berhubung pelaksanaan MA63,” katanya kepada FMT.

Beliau menggesa pemimpin persekutuan mengiktiraf rungutan rakyat Sabah sejak sekian lama terhadap pembangunan tidak seimbang antara Semenanjung Malaysia dan Malaysia Timur.

Katanya, Umno Sabah percaya negara akan mendapat lebih banyak manfaat, jika dua negeri itu dibiayai dan dibangunkan dengan baik.

“KDNK lebih tinggi, kadar pengangguran lebih rendah, lebih banyak peluang pekerjaan dan peluang ekonomi lebih baik di Sabah serta Sarawak akan menyumbang ke arah statistik negara yang lebih baik.”

Minggu lalu, kolumnis FMT, Datuk Johan Ariffin Samad mencadangkan pungutan suara diadakan.

Dua lagi pemimpin Malaysia Timur turut menggesa Putrajaya hanya fokus untuk mengotakan janji dalam MA63.

Menteri Pelancongan Sarawak, Datuk Seri Abdul Karim Rahman Hamzah berkata, Putrajaya perlu menghormati perjanjian itu dengan memastikan Sabah dan Sarawak dibangunkan pada kadar yang sama dengan Semenanjung Malaysia.

Katanya, jawapan terhadap “permintaan kami untuk jalan raya, sekolah, kemudahan kesihatan dan ekonomi lebih baik nampaknya tidak akan datang seperti diharapkan”.

Beliau berkata, “persoalan besar” sudah dibangkitkan mengapa dua negeri ini diabaikan.

Timbalan Presiden Warisan, Datuk Darell Leiking berkata, Putrajaya sepatutnya fokus untuk memenuhi baki empat daripada 21 isu yang dikenal pasti oleh jawatankuasa khas Kabinet mengenai MA63.

Isu itu membabitkan royalti minyak dan bayaran tunai petroleum, galian dan medan minyak, Akta Laut Wilayah, hak negeri ke atas pelantar benua.

Beliau turut bimbang dengan integriti daftar pemilih di Sabah, yang akan menimbulkan persoalan berhubung integriti proses pengundian pungutan suara, jika ia diadakan.

“Di Sabah, ramai ‘warga meragukan’ sudah menjadi pengundi. Jadi, saya cadangkan lebih baik selesaikan 21 isu itu terlebih dahulu.” – FMT

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top