Tamu Donggongon Tidak Selamat, Rosak Teruk Akibat Kebocoran Dan Anai-anai

tamu-dongongon.jpg

Bosi (dua kanan) dan penjaja menunjuk ke arah rasuk yang patah. .

Kongsi Bersama

PENAMPANG: Struktur kayu yang rosak di tamu Donggongon menjadikan salah satu pasar terbuka tertua di Sabah itu tidak selamat.

Bekas ADUN Kapayan Dr Edwin Bosi melawat tapak tamu selepas dimaklumkan oleh penjaja bahawa struktur kayunya rosak teruk akibat kebocoran dan anai-anai

Beliau mendapat tahu bahawa masalah itu telah dirujuk kepada pihak berkuasa dan beberapa lawatan pemeriksaan oleh pegawai kerajaan tetapi sehingga hari ini tiada tindakan afirmatif diambil.

“Semasa lawatan saya, saya melihat banyak kerosakan struktur termasuk bumbung. Terdapat kira-kira lapan gerai yang telah dikepung kerana kerosakan struktur di atasnya. Ini menyebabkan sekurang-kurangnya lapan penjaja tidak dapat menjalankan perniagaan mereka,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Tamu Donggongon telah diisytiharkan dibuka oleh Ketua Menteri Datuk Joseph Pairin Kitingan pada 16 Mei 1993.

“Ia membuka mata saya,” kata Bosi. “Jika seseorang ingin melawat tamu, dia tentunya tidak akan menyedari banyak kerosakan pada struktur bangunan itu. Saya terkejut selepas ditunjukkan tahap kerosakan pada struktur kayu dan bumbung. Seluruh bangunan boleh runtuh pada bila-bila masa dan tragedi atau bencana yang tidak diingini sedang menunggu untuk berlaku.”

Beliau menggesa pihak berkuasa untuk melihat pendedahan ini sebagai mendesak kerana ia adalah soal hidup dan mati.

Bosi yang juga setiausaha agung Sabah Natural Justice 4 Sabahans, mendedahkan bahawa bekas Pegawai Daerah Penampang Robert Stidi Robert Stidi juga membuat pengumuman semasa perhimpunan Krismas anjuran Persatuan Peniaga Donggongon Tamu pada Disember 2018 dan dilaporkan dalam media tempatan bahawa pembaikan kecil boleh dibentangkan dan diluluskan oleh Jawatankuasa Kewangan Majlis Daerah Penampang.

Pada Januari 2018, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan peruntukan RM8.5 juta untuk menaik taraf tamu (pasar) Donggongon. Menurut Stidi, beliau dimaklumkan oleh Pejabat Kemajuan Negeri bahawa semua projek (di bawah pejabat PM) yang masih belum dimulakan akan digantung. Ini berlaku selepas kerajaan Barisan Nasional kalah pada PRU Mei 2018.

Bosi menggesa pihak berkuasa untuk segera membaiki semua kerosakan dan menjadikan tamu sebagai tempat yang selamat untuk berniaga.

“Saya juga merayu kepada pihak berkuasa untuk menukar bumbung kayu dengan zink spandek. Kebanyakan bumbung kayu reput menyebabkan kebocoran besar-besaran. Terdapat penjaja yang terpaksa meletakkan flysheet untuk mengurangkan kebocoran,” katanya.

 

Berita asal: The Borneo Post


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top