Tambunan Akan Gandakan Pengeluaran Padi Mulai Tahun Depan – Jeffrey

IMG-20200617-WA0027.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Kerajaan negeri berhasrat meningkatkan pengeluaran padi di Tambunan tahun depan melalui promosi penanaman berganda, peningkatan sistem pengairan dan pengenalan varieti padi baharu.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan di sini semalam, Timbalan Ketua Menteri Datuk Seri Panglima Dr Jeffrey Kitingan berkata pada masa ini, sebahagian besar pertanian padi sawah di Tambunan masih berorientasikan pertanian subsisten dengan hasil tahunan hanya sekitar 3.6 tan per hektar.

“Pertanian padi sawah di Tambunan perlu ditingkatkan. Para petani di daerah ini komited untuk bertani tetapi mereka perlu belajar dan menerima varieti baharu padi yang boleh mengeluarkan hasil yang tinggi.

“Jumlah petani padi sawah yang sudah mengamalkan penanam dua kali setahun tidak mencukupi. Masalah utama adalah sistem pengairan yang kurang memuaskan membuatkan tanaman berganda sukar dilakukan.

“Namun, kerajaan sudah merancang beberapa projek untuk mengatasi masalah ini dan saya percaya, tidak lama lagi, industri pertanian Tambunan dapat dibawa ke peringkat yang lebih tinggi,” katanya.

Jeffrey, yang juga Menteri Pertanian dan Industri Makanan dan ahli dewan undangan negeri (ADUN) Tambunan, berkata Tambunan juga akan melihat pembangunan padang ragut yang lebih besar.

Buat masa ini, beliau berkata sebilangan besar kawasan padang ragut di Tambunan telah terbiar selama bertahun-tahun dan lebih kurang 25,000 hektar belum diwartakan sebagai kawasan padang ragut.

Beliau berharap sebilangan besar tanah terbiar ini dapat dibangunkan dan syarat-syarat bagi padang ragut ini diubah agar menjadi lebih fleksibel dalam penggunaannya.

Sementara itu, Jeffrey yang menghadiri taklimat pembangunan Tambunan di pejabat daerah Tambunan kelmarin mengatakan, daerah Tambunan masih jauh ketinggalan terutama dari segi pembangunan.

“Tambunan memiliki potensi yang besar tetapi kita harus mengaktifkan potensi tersebut untuk membangunkan Tambunan dan meningkatkan pendapatan penduduk.

“Secara khusus, Tambunan memiliki potensi besar tidak hanya dalam industri pertaniannya, tetapi juga industri pelancongan lokal.

“Kami akan meneliti perkara ini dan bekerjasama dengan semua jabatan untuk merealisasikan potensi ini,” katanya.-pr/BNN

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top