Tambah Peruntukan Untuk Badan Bukan Islam, Bukti Kerajaan Sabah Ambil Berat Kepentingan Semua Pihak

dr-roland-chia-supol.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Kerajaan Sabah menambah peruntukan untuk badan bukan Islam, dan sekolah vernakular dan swasta, kepada RM48 juta tahun ini.

Setiausaha politik ketua menteri Sabah Datuk Dr Roland Chia Ming Chen berkata tahun lepas peruntukan itu ialah RM42.9 juta.

Beliau berkata kenaikan itu menunjukkan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah pimpinan Ketua Menteri Datuk Seri Hajiji Noor benar-benar mengambil berat tentang pembangunan kaum Cina serta masyarakat bukan Islam.

“Tahun ini, kita menerima peruntukan tertinggi untuk badan dan sekolah bukan Islam. Ia akan memberi manfaat kepada masyarakat Cina melalui sekolah Cina (vernakular), kuil serta persatuan kebudayaan.

“Kerajaan Sabah juga telah menyumbangkan lebih 200 kepala singa kepada persatuan tarian singa di negeri ini dan kerajaan akan mengumumkan sumbangan yang sama, jika tidak lebih, sumbangan seumpama itu tahun ini.

“Ini menunjukkan betapa kerajaan menghormati dan mengambil berat tentang masyarakat Cina tempatan serta menyokong usaha mengekalkan budaya dan tradisi kita,” katanya semasa majlis perasmian Dewan Perniagaan Cina Sandakan (SCCC) ke-72 di Dewan Tiong Hua di sini.

Terdahulu, Chia menghadiri dialog dengan pemimpin masyarakat Cina tempatan Sandakan yang dihoskan oleh Tan Sri Andrew Liew, yang merupakan ahli Majlis Penasihat Ekonomi Sabah dan presiden Dewan Perniagaan Cina Bersatu Sabah, di sebuah kedai kopi di sini.

Pada sesi itu, beliau menggesa persatuan Cina di Sabah merebut peluang daripada peruntukan kerajaan untuk badan Cina dan memohon bantuan kewangan.

Beliau juga menggesa hadirin untuk menyokong usaha pemulihan ekonomi kerajaan selepas pandemik Covid-19 dengan bekerjasama dan mengambil bahagian dalam inisiatif kerajaan dengan pengaruh, kepakaran dan rangkaian mereka.

“Saya berharap masyarakat Cina di Sandakan menyokong dan mengambil bahagian dalam inisiatif Sabah Maju Jaya yang bertujuan memajukan sektor pertanian, perniagaan, perindustrian dan pelancongan negeri supaya ekonomi Sabah dapat pulih secepat mungkin,” katanya.

Semasa dialog itu, Liew berkata beliau berharap para hadirin termasuk pemimpin sekolah vernakular Cina Sandakan, ahli perniagaan Cina, dan pemimpin masyarakat akan memahami rancangan dan dasar kerajaan dengan lebih baik sambil dapat menyalurkan masalah mereka melalui Chia.

 

Berita asal: NST

 


Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

scroll to top