Talian Telefon Semakin Teruk Di Sandakan

Taren-Sunil.jpg
Kongsi Bersama

SANDAKAN: Sambungan talian telefon di sini semakin teruk, dakwa presiden Persatuan India Sandakan Taren Sunil Manoharan (gambar).

Beliau dengan itu menggesa syarikat telekomunikasi (telco) meningkatkan perkhidmatan mereka.

“Saya telah merayu kepada syarikat telekomunikasi untuk sambungan internet yang lebih boleh dipercayai sejak sekian lama tetapi, sedih untuk dikatakan, nampaknya hampir tidak ada peningkatan setakat ini,” keluhnya.

“Sekarang nampaknya sambungan talian telefon pun semakin teruk,” dakwa presiden SIA itu, memetik pengalaman peribadi sejak dua bulan lalu dan juga maklum balas daripada rakan dan kenalan.

Beliau berkata, atas apa jua sebab, pada masa kini panggilan telefon terputus atau terputus secara berselang-seli terutama ketika cuaca buruk.

“Akan ada bunyi berderak dan ada kalanya senyap apabila kedua-dua pihak tidak dapat mendengar yang lain, menyebabkan pengguna menjerit ke dalam telefon mereka. Malah panggilan yang dibuat melalui talian tetap di rumah saya tidak seperti yang sepatutnya,” tegasnya.

Beliau merayu kepada Kerajaan dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) untuk melihat isu-isu ini. Kerajaan bercakap tentang 5G walaupun faedah asas 4G masih belum disampaikan sepenuhnya.

Beliau mengingatkan syarikat telekomunikasi bahawa baru-baru ini, Menteri Komunikasi dan Multimedia Tan Sri Annuar Musa telah memberi amaran kepada syarikat telekomunikasi untuk menunaikan janji mereka.

Menteri berkenaan telah menyatakan syarikat telekomunikasi mesti memenuhi piawaian minimum yang ditetapkan jika tidak SKMM mempunyai kuasa untuk mengeluarkan amaran kepada mana-mana syarikat terbabit, termasuk mengenakan denda.

Menteri itu berkata demikian ketika berucap pada satu majlis di Politeknik Kota Bharu di Kelantan.

Taren Sunil sekali lagi mencadangkan agar SKMM memanggil semua syarikat telekomunikasi untuk bermesyuarat dan juga menjemput Persatuan Pengguna yang berkaitan untuk menyampaikan pandangan mereka.

“Jika syarikat telekomunikasi mempunyai sebab mengapa mereka tidak boleh menambah baik perkhidmatan mereka, maka sekurang-kurangnya beritahu Kerajaan dan orang ramai mengapa. Mungkin penyelesaian boleh dicari untuk kepentingan terbaik semua yang berkenaan,” katanya.

“Seperti yang dilaporkan dalam pelbagai media berita, syarikat telekomunikasi memperoleh keuntungan yang lumayan. Sebagai pengguna, kami tidak merungut tentang perkara itu tetapi kami mengharapkan dan berhak mendapat perkhidmatan yang lebih baik. Itulah kesimpulannya,” tegas Taren Sunil.

 

Berita asal: Borneo Post

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top