Tak Perlu Ulas Panjang Soal Lantikan TPM, Terserah Pada PM – Muhyiddin

muhyiddin-yassin-bernama-071020-1.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Muhyiddin Yassin menyerahkan kepada kebijaksanaan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob untuk membuat keputusan berhubung isu lantikan jawatan Timbalan Perdana Menteri (TPM).

Katanya, perkara itu tidak memerlukan penjelasan panjang lebar kerana semua keputusan adalah mengikut pertimbangan Perdana Menteri.

“Saya hendak jawab ringkas dan tak panjang, saya serah pada Perdana Menteri dan ikut pertimbangan yang bijaksana,” katanya ketika ditemui pemberita pada program Blood Donation Drive di pusat beli belah Mid Valley, pada Sabtu.

Ketika ditanya tentang tindakan kerajaan mengambil langkah berjimat membabitkan semua kementerian dan agensi, Muhyiddin yang juga Presiden Bersatu melihat tindakan itu sebagai wajar, namun ia mesti mengambil kira bebanan semasa rakyat.

“Itu wajar, tetapi apa pun langkah kerajaan nak ambil, mesti ambil kira supaya ia tidak (menyebabkan) beban meningkat dan bertambah kepada rakyat.

“(Bagaimana) cara nak dilaksanakan, adakah buat mengejut atau beberapa fasa.

“Saya tak nak nasihat, saya fikir Menteri Kewangan mesti fahamlah. Kalau kerajaan berterusan seperti ini, ekonomi dan mungkin kewangan negara akan bertambah lebih teruk,” katanya lagi.

Terdahulu, media melaporkan semua kementerian, jabatan, agensi, badan berkanun persekutuan dan syarikat terhad dengan jaminan (CLBG) diarah melaksanakan langkah penjimatan dalaman dengan mengoptimumkan perbelanjaan, bagi membolehkan penjimatan itu disalurkan untuk kesejahteraan rakyat. – AWANI

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top