‘Tak Perlu Bising-bising’, Kata Bekas KM Sabah Kepada Bekas KM Pulau Pinang

Yong-Teck-Lee-Lim-Guan-Eng-2.jpg
Kongsi Bersama

KOTA KINABALU: Presiden SAPP Yong Teck Lee berkata, ahli politik tidak boleh membuat bising di media sosial setiap kali mereka berhadapan keadaan kurang menyenangkan dengan pihak berkuasa.

Memberi reaksi kepada dakwaan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng, yang mengatakan dia pada awalnya dilarang memasuki Sabah oleh Jabatan Imigresen, Yong berkata tidak semua hal berkaitan peraturan dan undang-undang harus dikaitkan dengan motif politik.

Katanya, ahli politik harus menyedari bahawa tuduhan yang tidak disahkan yang disiarkan di media sosial boleh menyebabkan kesusahan yang tidak perlu dan dapat dianggap sebagai halangan terhadap tugas yang dilakukan oleh pegawai kerajaan.

“Ahli politik, terutama yang berprofil tinggi, harus menahan diri daripada mencari publisiti melalui media sosial yang mungkin menimbulkan sangkaan palsu terhadap pihak pegawai kerajaan,” kata Yong dalam satu kenyataan di sini semalam.

“Oleh itu, saya meminta Jabatan Imigresen Sabah dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menjelaskan mengenai kekecohan yang ditimbulkan oleh mantan ketua menteri Pulau Pinang di media sosial agar tidak ada kekeliruan rakyat terhadap apa yang telah terjadi di Kota Kinabalu. Lapangan Terbang Antarabangsa malam tadi. ”

Dalam kenyataannya, Yong mengatakan bahawa ahli politik harus memberi contoh yang baik dan tidak mengaitkan penganiayaan politik setiap kali mereka disiasat.

“Saya telah dipanggil untuk memberikan kenyataan oleh polis dan SPRM berkali-kali. SPRM dan polis harus memanggil saya untuk mengambil keterangan  kerana laporan telah dibuat terhadap saya.

“Pergi saja, beri kenyataan dan tawarkan kerjasama penuh anda. Tidak ada yang perlu ditakuti sekiranya anda tidak melakukan kesalahan,” katanya.

Ujarnya lagi, mereka yang mengadu tentang” penganiayaan politik “tidak boleh berpolitik kerana disiasat dan dituduh adalah perkara biasa dalam dunia politik yang penuh persaingan.

Pada masa yang sama, Yong berkata setiap pelancong haruslah memahami cabaran yang dihadapi pegawai imigresen, kastam dan petugas keselamatan di mana-mana negara.

“Di Sabah, sama ada bekas bekas ketua menteri Pulau Pinang atau bekas ketua menteri Sabah, penguatkuasaan undang-undangnya sama sahaja.

“Berdasarkan pengalaman peribadi saya, saya juga ditahan oleh imigresen Sabah di lapangan terbang KK tetapi saya tidak pula mencetuskan keributan mengenainya. Pegawai hanya menjalankan tugas mereka. “

Komen

Kongsi Bersama

1 Reply to “‘Tak Perlu Bising-bising’, Kata Bekas KM Sabah Kepada Bekas KM Pulau Pinang”

  1. babalbintubal says:

    ini budu ini suda lali yong teck lee ini 🤣🤣🤣
    dia di tahan dan hampir disuruh naik kapal balik ke penang si lim guan eng ini..
    yong teck lee di tahan imegresen kk sebab kali ko baru blik dri luar negara passport mahu cop ja6 🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️🤦🏻‍♂️

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top