Tak Bincang Isu Kerajaan Baharu Dengan Agong – DSAI

anwar-ibrahim.jpg
Kongsi Bersama

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, isu pembentukan kerajaan baharu tidak dibincangkan ketika beliau menghadap Yang di-Pertuan Agong di Istana Negara hari ini.

“Itu soal yang tidak dibangkitkan sekarang,” katanya yang meninggalkan Istana Negara pada 11.54 pagi, selepas pertemuan hampir sejam setengah dengan Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Presiden PKR itu berkata, perbincangan mereka memfokuskan darurat dan langkah memerangi pandemik Covid-19.

“Penerusan darurat akan menyebabkan kerugian kepada negara, tidak membantu masalah Covid-19 dan menjejaskan ekonomi, terutamanya (rakyat) di peringkat bawah.

“Jadi, kita merayu Agong menghalang penerusan darurat ini sedaya upaya, walaupun Agong mengatakan (baginda) patuh kepada semangat raja berperlembagaan mengikut nasihat perdana menteri.”

Anwar berkata, beliau turut membangkitkan beberapa perkembangan baharu mengenai Covid-19, ujian saringan, jumlah jangkitan dan angka korban.

Anwar ialah pemimpin pembangkang pertama yang menghadap Agong hari ini, manakala Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng menghadap Sultan Abdullah pada 2 petang ini.

Difahamkan, Presiden Amanah, Mohamad Sabu akan menemui Agong pada pukul 3 petang ini.

Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad pula dijangka menghadap Sultan Abdullah esok.

Sementara itu, Bernama memetik Pejabat Ketua Menteri Sarawak sebagai berkata, Agong berkenan menerima menghadap ketua parti komponen GPS melalui sidang video pada 14 Jun ini.

Kelmarin, The Straits Times Singapura melaporkan Majlis Raja-raja Melayu akan mengadakan mesyuarat tergempar pada 16 Jun ini di Istana Negara untuk membincangkan situasi Covid-19, selepas Agong menemui semua pemimpin parti politik.

Komen

Kongsi Bersama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

scroll to top